top of page
Виховна робота та соціально-психологічна служба. Логопед
Виховна робота

Виховна робота

Виховна робота Попович О.В 
Всеукраїнський тиждень дитячого читання
В цьому році тиждень  проходить під гаслом "Нація, яка читає - Непереможна!". Зараз іде війна, а діти є однією з найбільш вразливих категорій і потребують особливої підтримки. Але ми всі знаємо, що читання допомагає нам стати більш освіченими, а значить стати більш сильнішими і успішними.
Тож читаємо більше і перемагаємо ворога разом із книжками.

З книгою до ПЕРЕМОГИ!

нація.jpg

Конкурс «Ми віримо ЗСУ!»

        Шановні  учні  2-11 класів Калинівського ОЗЗСО І-ІІІ ступенів та філії запрошую вас взяти активну участь в загальношкільному  конкурсі  «Ми віримо ЗСУ!»

    Мета конкурсу: надання моральної підтримки воїнам ЗСУ, розвиток почуття патріотизму та відповідальності за майбутнє своєї держави, виховання любові до рідного краю, родинного вогнища та національної культури, розвиток і підтримка здібних, обдарованих і талановитих дітей.

На конкурс можуть бути представлені роботи у розділах: образотворче мистецтво та відео звернення, поезія (вірші) присвячені захисникам України.

  Дирекція школи впевнена, що на конкурс будуть представлені сюжети малюнків різноманітні, яскраві та різнобарвні, і майже в кожному зустрічається воїн з українським прапором, берегиня, дитячі руки та багато квітів. А кожен дитячий вірш проникнутий словами підтримки та надії, що всі ми віримо на краще.  Відеозвернення - це молитва за життя солдата, де звучать наприклад такі строки: "Я заклинаю повернись живим, щодня про це тебе благаю", "Молюсь за тебе, наш хоробрий захисник" та інші. Подані на конкурс малюнки та вірші будуть зворушливі, адже створені дитячими руками, просякнуті любов'ю та гордістю за подвиги наших бійців.

Всі учасники конкурсу будуть нагородженні, а  учнівські роботи відправлені нашим захисникам.

Педагог - організатор Попович О.В

DSC01000.JPG
DSC00978.JPG
DSC00938.JPG
IMG_0423.JPG

Акція "Первоцвіти просять захисту "

Весняну пору ми всі чекаємо з нетерпінням. У лісах та на галявинах починає танути сніг, і з’являються перші весняні квіти.  Такі довгоочікувані, вони користуються величезним попитом, їх масово зривають, що призводить до зникнення цих чудових квітів. У зв’язку з цим проблема збереження ранньоквітучих рослин навесні є, як ніколи, актуальною. Саме з метою виховання у дітей та їх батьків бережливого ставлення до природи рідного краю, навіть у такий складний час для нашої країни педагоги та Рада учнівського самоврядування

запрошують взяти участь у екологічній акції «Первоцвіти просять захисту».

 Дистанційно можна дізнатися про біологічні особливості ранньовесняних квітів, їх різноманітність і причини скорочення їх кількості; пригадати, які весняні квіти зустрічаємо біля своїх осель і у лісі: підсніжник, проліска, крокус, медунка тощо.

Для закріплення знань пропонується виготовити листівки із   провісниками весни, намалювати їх та пригадати  легенди про ці чарівні квіти.

І це, на нашу думку, дуже символічно: мріємо про перемогу і сподівається на краще!

Педагог - організатор Попович О.В

colored-pencils-4031668__480.jpg
fa2d4d27b0b537ce389b747fca3b8569_373_.jpg
Many_White_background_Pencils_Multicolor_568966_4500x3000.jpg

  30 березня — Міжнародний день олівця.

Олівці — незамінний атрибут життя як дітей, так і дорослих. Утім не всі знають, що «народились» вони тисячу років тому, як і те, що в усьому світі відзначають їхній власний день.
   Ми так щиро бажаємо, щоб олівці відтворили наше життя і життя в нашій Україні мирним, нехай творять красу лише теплі і яскраві кольори, коли їх міцно та впевнено тримають у своїх руках діти і дорослі.

   Ось які бажання, творіння виконали кольорові олівці у вмілих руках наших  учнів.

Попович О.В 
ЦІКАВО ЗНАТИ


1- квітня Міжнародний день птахів (День орнітолога)
На січень 2017 року, за даними IOC World Bird List, науці відомо 10 672 видів нині живих птахів (всього 20 344 підвидів), а також 156 видів в даний час знаходяться під загрозою вимирання. А ви знали, що єдиний в світі птах, у якої взагалі немає крил, це Ківі. Він живе в Новій Зеландії.

Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище, ніж у людини, а серце птаха б’ється близько 400 разів на хвилину. Це під час відпочинку. І близько 1000 ударів в хвилину під час польоту! У польоті птахи здатні розвивати швидкість понад 320 км / год, наприклад це робить сокіл сапсан під час полювання. А ще вони дуже швидко бігають. Знаменитий страус розгоняється до 60 км / год. Деякі види птахів - прекрасні плавці, а самим «розумним» птахом можна назвати звичайного горобця. На 100 грам
маси його тіла приходиться 4,37 грамів мозку. Для порівняння: у коня - 0,1 грама мозку на кілограм маси, а у крокодила - не більш 0,007 г / кг.

Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року 1 квітня, після підписання та набуття чинності «Міжнародною конвенцією з охорони птахів, корисних в сільському господарстві», до якої, наприклад, Радянський Союз приєднався в 1927 році.

«Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних в сільському господарстві» була підписана 19 березня 1902 року. Її підписали уряди Німеччини, Австро-Угорщини, Бельгії, Іспанії, Франції, Греції, Люксембургу, Монако, Португалії, Швеції та Швейцарії. Вона набула чинності 12 грудня 1905 року і стала першою міжнародною конвенцією в області захисту навколишнього середовища.

У 1918 році новий революційний уряд колишньої Російської Імперії поспішив приєднатися до цього поважного документу, підписавши «Міжнародний договір про перелітних птахів». Це було важливо і для того, щоб продемонструвати і зміцнити свою хитку легітимність в очах світової спільноти і було сприйнято позитивно.8 жовтня 1950 року на зміну документу 1902 року в Парижі було підписано «Міжнародну конвенцію про охорону птахів». На відміну від попереднього документа, конвенція розглядала вже всі види птахів, а не тільки корисні для сільського господарства.

За традицією минулих років, в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, синичники, гоголятники та інші «пташині будиночки».

В якійсь мірі це є і неофіційним святом орнітологів. Адже кому, як не їм знати особливості птахів і їх потребу в нашій про них турботі. Також цей День є хорошим приводом, щоб привернути увагу громадськості до вивчення і збереження птахів, а також поширенню наукових знань про них. Хто краще знає птахів, ніж орнітолог? Деякі видання та громадськість виступили з ініціативою відзначати професійне свято орнітологів в цей день. Проект DilovaMova.com приєднується до цієї ініціативи.

Тому, хай поки що і не офіційно, але ми вітаємо всіх любителів птахів і професійних орнітологів з Міжнародним днем птахів!
Успіхів вам і вашим пернатим!

Увага! Учні 1-11 класів в Калинівському ОЗЗСО І- ІІІ ступенів та філії  до свята Світлого Христового Воскресіння  відбудеться конкурс писанки  для виставки на рівні громади.
Мета конкурсу: розвиток творчих здібностей дітей; вивчення звичаїв українського народу у сфері писанкарства; виховання національно-патріотичних почуттів, гордості за свою країну, рідний край.  Термін- до 14.04.2022р.  
Писанки виготовлені власними руками, прикрашені традиційними символами в таких номінаціях:
- традиційна писанка розтопленим воском;
- дряпанка;
-мальованка;
- зернівка;
- прикрашена бісером;
- виготовлена з глини та інші.
Писанки мають мати ленти для підвіски обов'язково. 
Кількість не менше 5 писанок від кожного класу, але чим більше тим краще. Дякуємо.

Педагог-організатор Попович О.В.

 
ТРЕБА ЗНАТИ!
БЛАГОВІЩЕННЯ…


На Благовіщення пташка гнізда не в’є…
Віддавна в нас прикмета така є …
Дівча косу не чеше…- Й не плете…
І господиня хату не мете…
В цей день на землю Богородиця зійшла….
Весну, Надію й Радість принесла….
Ще трішечки…-Й зазеленіє рута…
Кожна молитва у цей день почута…
Іконостас… -Я засвічу свічу,
І Богородиці у ноги поклонюся….
Перед Іконами в благанні помовчу,
Й за мир у всьому світі помолюся…
Наш світ для того створений, щоб ми…
Те берегли, що нам колись зібрали…
То ж хай не буде більше вже зими…
Адже на весну з нетерпінням ми чекали…
Хай в кожен дім достукається щастя,
Хай сонце нам покаже вірний шлях…
Нехай добро добром лише воздасться …
Не буде війн! - А радість на вустах…
«Благая вість» на землю поспішає…
І Богородиця весну благословляє….

Педагог-організатор Попович О.В.

Весела вікторина про рідну Україну

Україна живе у серці кожного українця: маленького хлопчика з залитої сонцем пісочниці, романтичної білявки в блакитній сукні, і серйозного дядечка з кейсом у руці. Любити, знати історію та звичаї своєї Батьківщини — святий обов’язок усіх її жителів.

Запропонуй вам учні гарно провести час, відповідаючи на запитання про історію, традиції та національні символи України. Я підготувала для Вас цікаву вікторину " В моєму серці Україна».  Про найдорожче серцю кожної людини — Батьківщину, її героїчне минуле і сучасне, її солов’їну мову та чарівну природу, народні звичаї та традиції.
Перший наш конкурс – продовжити прислів’я. 
Завдання:

1. Хліб, сіль їж, а… (........)

2. Слово не горобець… (.........)

3. Друга легше знайти, ніж… (.......)

4.Ранні пташки росу п’ють… (.......)

5. Заліз кіт на сало і… ( .........)

6. Праця годує а… (..........)

7.Гостре словечко… (......)

8. Хочеш їсти калачі… (........)

Гра №2 Відео-гейм.
Напишіть назви квітів, що вплітають в український віночок. І розповісти легенду про одну із квітів.

№3 «Крученики»

 пропоную  позмагатися у читанні скоромовок. 

1. Бурі бобри брід перебрели,

Забули бобри забрати торби.

2. От Кіндрат, так Кіндрат,

Зуб зламав об мармелад.

3. Хитру сороку спіймати морока,

А на сорок сорок – сорок морок.

4. Рак рачкує до крамниці,

Щоб купити рукавиці.
№4 "Чомучка»
Відгадати кросворд.

Запитання до кросворду:

1. Національний символ України. Його дарують, ним обмінюються у Великоднє свято. (...)

2. Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах. Воно освячується в церкві перед Пасхою, як засіб від злих сил. (...)

3. Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди. (.....)

4. Поширене в Україні дерево, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат. (.....)

5. Чим прикрашають голову українські дівчата. (....)
6.Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу. (....)
№5 «Далі, далі, далі»
необхідно дати якомога більше відповідей на поставлені запитання.
1. Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами?

2. Який із найдревніших знаків є малим гербом України?

3. Автор слів гімну України. 

4. Яка назва гімну України.

5. Як називалась перша слов’янська держава? 

6. Як називається основний закон України? 
7. Як звали сестру Кия, Щека, Хорива? 

8.Які кольори державного прапора України? 
9.Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці. 
10. Назвіть велике зібрання творів Т. Шевченка. 

11. Назвіть композитора, який поклав вірші Чубинського, що стали гімном, на музику? 
12..Що означає слово «козак»?
Ось і завершилася наша вікторина про Україну. Сьогодні ми з вами ще раз пригадали українські звичаї і традиції, символи нашої держави. Бо знати та пам’ятати це потрібно, тому що ми з вами живемо в Україні, нашому рідному краї. А велика, священна і прекрасна любов до Батьківщини жила, живе і житиме в усіх чесних і щирих серцях.

 

Педагог-організатор Попович О. В.

 

ЦІКАВО ЗНАТИ!


Коли Вербна неділя у 2022-ому: традиції та прикмети свята
Вербна неділя – це дванадесяте свято, яке означає вхід Господній в Єрусалим напередодні його надлюдських траждань та смерті на Голгофі. Цього дня у православних вірян прийнято ходити до церкви, освячувати вербу та проводити різні ритуали, які вже стали традиційними.
Коли Вербна неділя 2022 та історія свята

Дата святкування Вербної неділі прив’язана до Великодня, а тому щороку змінюється. 2022 року вона припадає на 17 квітня. А через тиждень православні будуть святкувати одне з найбільших свят – Великдень.
Чому обрали саме вербу? Це дерево є символом пальмових гілочок, якими іудеї вітали Ісуса Христа під час входу в Єрусалим. Через те, що в Україні пальми не ростуть, їх вирішили замінити на вербу. Наші предки вважали, що вона символізує пробудження після зимового сну, нове життя.
Що віряни несуть до церкви у Вербну неділю?

За традицією у Вербну неділю в церкві освячують саме гілочки верби. Також віряни ставлять свічки за здоров’я своїх близьких, просять святих за добробут у родинах.

Решту обов’язково несли до хати і ставили перед образами. Якщо ж заставали когось з членів сім’ї, хто проспав службу і не прийшов до, то били гілочками верби і промовляли: "Не я б’ю – верба б’є, за тиждень Великдень, недалечке червоне яєчко!".
А дівчата і хлопці жартома билися освяченою вербою перед церквою та дорогою додому і голосно вигукували: "Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!".
Освячена верба вважається священною, а тому топтати гілочки заборонялося. Тому навіть дуже дрібне гілля, яке залишалося, намагалися спалити у вогні.
Що не можна робити у Вербну неділю?
Православною церквою забороняється чимало дій:

прибирати, прасувати, робити ремонт, прати;вишивати, в’язати та займатися рукоділлям;готувати гарячі страви;ображатися, сваритися, пліткувати;вінчатися, одружуватися, хрестити дітей та влаштовувати веселі застілля.

Оскільки Вербна неділя завжди припадає на період Великого посту, забороняється вживати молочні та м’ясні продукти. Але дається послаблення на вживання риби та невеликої кількості вина. Загалом бажано, щоб на святковому столі стояли страви з овочів та фруктів.

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів
Цього дня, 77 років тому, в’язні найбільшого концтабору смерті Бухенвальд біля Веймара назавжди змінили хід історії людства. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов із його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Здолавши нацистських катів в інтернаціональному повстанні, полонені нарешті вийшли на волю та вдихнули повними грудьми, а на територію найбільшого табору увійшли американські війська. Після цього хвиля звільнень досягла й інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека…
Ми вклоняємось з усім світом людям, які в пекельних муках пройшли цей шлях, вистоявши найстрашніші випробування. І віддаємо данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в стінах таборів смерті.
ПАМ’ЯТАЙМО!!!
За перемогу у Другій світовій війни Україна заплатила страшну ціну – сотні тисяч життів. Вічна пам’ять усім нашим загиблим землякам. Ми не маємо права забути про нелюдські страждання, через які пройшов наш народ, про безневинно убитих, закатованих і тих, хто пережив жахи переслідування. Тоді, у боротьбі за мирне життя, об’єднались люди різних національностей, поглядів і віросповідань. І їхній подвиг назавжди змінив хід історії. Низький уклін Героям і мученикам війни!

зображення_viber_2022-04-12_19-29-03-154.jpg

Педагог-організатор Попович О.В.


Щорічно 12 квітня на планеті Земля відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики. В Україні це свято має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України».
Космос — це завжди цікавинки, таємниці, неймовірні пригоди, несподіванки, дива...
Безмежний, фантастичний, загадковий — такий далекий і водночас такий близький, такий рідний і водночас такий чужий він вабить кожного з нас, спонукає мріяти про відкриття нових світів і вірити в існування чогось справді несподіваного. Людина з давніх-давен мріяла літати... Пам'ятаєш міф про Дедала та Ікара? Колись це здавалося неможливим, проте зараз літак — така звична річ! Сміливі мрії підкорити космос раніше теж виглядали нереальними! І ще кілька років тому кожен хлопчик мріяв стати космонавтом. Зараз діти обирають інші професії, але Всесвіт все одно притягує і манить їх. Хтось тільки недовгий час захоплюється незвіданим космосом, а хтось присвячує цьому ціле життя.
Факти про космос настільки неймовірні, що тобі захочеться дізнаватись все більше нового.
Але спершу кілька найгучніших космічних рекордів:
- Перший зоряний каталог склав Гіппарх в 150 році до н.е.
- Близько сорока нових зірок з’являється в нашій Галактиці кожен рік.
- За 10 хвилин космічний корабель може сфотографувати до 1 млн. км² земної поверхні, в той час як з літака таку поверхню знімають за 4 роки, а географам і геологам було б потрібно для цього не менше 80 років.
- Автомобілю, що рухається із середньою швидкістю 60 миль на годину, було б потрібно приблизно 48 млн. років, щоб досягти найближчої до нас зірки (після Сонця) Проксими Центавра.
- За одну хвилину Сонце виробляє більше енергії, ніж вся Земля витрачає за рік.
- Тривалість першого виходу людини в космос  становила 12 секунд.
- Найдовшу ж прогулянку у відкритому космосі здійснила жінка! Американка Сьюзен Хелмс пробула поза кораблем майже 9 годин.
- Першим бутербродом у космосі був житній хліб з салом.
- Повна вартість одного космічного костюма становить близько 11 мільйонів доларів. 70% з цих грошей припадає на його контрольний модуль.
- Місячний пил такий тонкий, що псував скафандри астронавтів і навіть викликав алергію.
- Найгарячіша планета Сонячної системи – Венера. Венера, це єдина планета Сонячної системи, яка обертається проти годинникової стрілки.
- Щоб сонячне світло досягло Землі потрібно близько 8,5 хвилин.
- 19% сонячної енергії поглинається атмосферою, 47% – падає на Землю, а 34% – повертається у космос.
- Всі планети Сонячної системи могли б поміститися усередині планети Юпітер.
- Земля – єдина планета, названа не на честь бога.
- Най витриваліша тварина, здатна деякий час жити без атмосфери та під жорстким ультрафіолетовим опромінюванням, — малесенька тихоходка.
- Кожну добу на Землю падає близько 200 тисяч метеоритів.
- Близько 27 тон космічного пилу падає на Землю кожен день. За рік більше 10 тис. тон пилу приземляється на Землю.
- Земля важить приблизно 600 трильйонів тон.
- Місяць легший за Землю у 80 разів.

Якщо ти бажаєш вразити своїх друзів та вчителів надзвичайно цікавими фактами, які мало кому відомі – тобі до нас!
Гайда у вражаючу мандрівку!

15 квітня – День екологічних знань

 

15 квітня традиційно світова спільнота відзначає День екологічних знань. Історія цього дня розпочалася 1992 року на Конференції ООН у Ріо-де-Жанейро. На цій конференції вперше активно обговорювалося питання ролі екологічної освіти задля сталого розвитку людства та його виживання.

 

Головною метою є — популяризація екологічних знань, формування екологічної культури населення, надання інформації про стан екологічної безпеки та навколишнього середовища, виховання у дітей і дорослих екологічного мислення.

Кожна людина повинна володіти запасом елементарних екологічних знань та вміти взаємодіяти з навколишнім світом. Важливість екологічної освіти в сучасному світі вже ні в кого не викликає сумнівів і в багатьох країнах є пріоритетним напрямом навчання і виховання. Діяльність по формуванню екологічної культури населення та дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища — це запорука безпечного майбутнього для всього людства.

 

Варто розуміти, що День екологічних знань значимий не тільки для тих, хто працює в сфері екологічної освіти, а й для всіх нас, адже лише від нашої поведінки залежить безпечне життя людства.

Формуючи екологічну культуру сьогодні — зберігаємо здоров’я майбутніх поколінь! Збережемо природу для наших нащадків!

Попович О.В.
22 квітня - Всесвітній День Землі.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щорічно, 22 квітня люди по всій планеті відзначають День Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи за наш спільний дім. Саме 22 квітня в різних куточках земної кулі небайдужі до екологічних проблем люди проводять різні яскраві і в той же час корисні заходи, спрямовані на те, щоб у світі стало більше чистоти і відповідальності.
       Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. У той рік безліч обрізків матерії з написами і малюнками були пронесені по нашій планеті. З них склали прапор Землі площею 660 кв. м, який символізує єдність людей в турботі про майбутнє планети і закликає ставитися з повагою до оточуючого нас світу. 
      У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Запрошую вас учні 1-11 класів намалювати малюнки, плакати "Планета у нас одна" до 26 квітня

51003754.jpg
img_1.jpg

Педагог-організатор Попович О.В.

зображення_viber_2022-04-23_08-06-52-863.jpg

Христос Воскрес! Бажаю всім добра, злагоди і щастя. Давайте цінувати прості речі й події, терпляче ставитися до всього, бути вдячними за все те, що маємо. І Господь нам дарує більше. Щастя знаходиться в наших руках і бажаю всім грамотно ним розпоряджатися.

Великдень в Україні 2022 року випадає на 24 квітня. Це головне церковне свято присвячено Воскресінню Ісуса Христа.


Історія свята


В основу святкування Великодня покладено євангельську історію про Воскресіння Сина Божого. Відповідно до Євангелія від Іоанна, Ісус Христос прийняв хресну смерть 14-го числа єврейського місяця нісана – у день, коли юдеї традиційно жертвували ягнят на свято Песах (встановлене на згадку про вихід з Єгипту).
При цьому Спаситель знав, що один з Його найближчих учнів – Юда – зрадить Його за 30 срібняків.
Христос був розіп'ятий на хресті, ставши Агнцем Божим, а Його учні поховали Його в печері неподалік гори Голгофи, вхід до якої закрили великим каменем.
У неділю до Гробу Господнього прийшли дружини-мироносиці з ароматним маслом, щоб провести ритуал умащення тіла Христа. Вони побачили, що вхід до печери відкрито, а ангел сповістив їм про Воскресіння Ісуса.
Що потрібно зробити на Великдень – традиції
Протягом семи тижнів перед Великоднем православні дотримуються суворого Великого посту – це час покаяння та духовної підготовки до свята.
У ніч на Світле Христове Воскресіння в храмах проходить пасхальна служба, що прославляє Воскресіння Христа, примирення Бога і людини, перемогу добра над злом і життя над смертю. Віряни беруть до церкви пасхальні кошики, щоб освятити головні страви – паски, крашанки та писанки,
молочні продукти, м'ясо, сіль.Після церковної служби сім'ї сідають за великодню трапезу, яку заведено починати з паски та фарбованих яєць. У день свята вітають одне одного словами: "Христос воскрес!" – "Воістину воскрес!".
У день Великодня заборонено працювати по дому, на землі, полювати, рибалити та загалом займатися будь-якою фізичною працею.
Також категорично не можна сумувати, плакати, вступати в конфлікти, сперечатися, лихословити, засуджувати інших. У церкві не можна освячувати алкоголь (вживати в невеликій кількості дозволяється), викидати освячену їжу та її залишки – їх необхідно спалити, закопати, віддати тваринам або птахам.

З святом вас! Смачної паски, здоров'я, миру.

Педагог-організатор Попович О.В.

 

26 квітня- День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та

катастроф

зображення_viber_2022-04-26_09-25-39-766.jpg

Педагог-організатор Попович О.В.

 

Шановні учні 1-11 класів пропоную вам разом зі мною створити флешмоб «З Україною в серці»

Вибрати та вивчити вірш і записати відео. Потім учні передати мені на вайбер 0974778097.

Надіюсь до понеділка 02.05.22 ви візьмете активну участь і ми разом зробимо гарний відеофлешмоб!!!

 

Мета:

-   довести до свідомості школярів, що війна найстрашніше лихо, яке знищує й калічить життя й долі людей, сприяти виробленню в учнів об’єктивної оцінки сучасних подій, сформувати закони доброти та милосердя;

-   поглиблювати розуміння цінності свободи та життя людини, виховання свідомості, соціальної активності та відповідальності;

-   виховувати повагу до історичної пам’яті, готовність стати на захист своєї країни; продовжити формувати почуття патріотизму, людяності, любові до своєї Батьківщини; виховувати пошану до подвигу загиблих і тих, хто захищає незалежність держави;

-   розвивати почуття відповідальності за долю свого народу; 

Україна  - моя земля, куточок понад Дніпром. Земля пахне медом, вода - як молоко, а з неба в душу людей ллється пісня. Це земля, де перегукуються степи з небом, а зоряний простір вкриває собою тишу дерев, де гори шепочуться з ріками, а у небі співає жайвір. І сонце там особливе, і люди надзвичайні.

  З Божої ласки наділена Україна прекрасною землею та героїчним народом. Але доля  - така нелегка…

    Синій, як море, як день золотий –

З неба і сонця наш прапор ясний.

Рідний наш прапор високо несім!

Хай він, уславлений, квітне усім!

 

Серед хлібів волошки сині,

Добра і миру кольори.

Тільки у нас на Україні

Такі чудові кольори

 

Два кольори , дві половинки,

І у Дніпра два береги.

Та не розділять Україну

На Схід і Захід вороги.

 

 Одна сім’я, одна родина:

Карпати, Південь і Донбас.

Одна – єдина Україна

Назавжди об’єднала нас.

Я – українка ! Вигодувана й випестувана материнською піснею, бабусиною казкою. Понад усе в житті люблю лагідну і щиру нашу мову, отчий край, де я живу, рідну мою Україну.

Я – українець ! Добрий господар, вірний заповітам батьків і дідів наших, славний захисник свого роду і Вітчизни.

Україна – золота, чарівна сторона. Земле, рясно уквітчана, зеленню закосичена! Скільки ніжних, ласкавих, поетичних слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народились і живуть.

 

Україна! Скільки глибини у цьому слові… Це золото безмежних полів, бездонна синь зачарованих небес. Україна – країна трагедій і краси, країна, де найбільше люблять волю і найменше знали її, країна гарячої любові до народу і чорної йому зради. Довгої вікової героїчної боротьби за волю.

 

 Народе мій, пишаюсь я тобою :

Моя душа – частина твого «Я»

Красою правди у святім двобої

Понад Майданом сонця лик сія.

Є нація! Хай знають усі в світі,

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співає гордо переможний дзвін!

 

О, Боже ласкавий, з високого неба,
Послухай молитву й благання до Тебе.
Спаси Україну від злої навали,
Щоб більше дітей батьки не ховали.

В молитві до Тебе всі руки складаєм,
Стоїмо на колінах, всі щиро благаєм:
Не дай рідну землю розділити й забрати .

 

 Мамочко, вибач за чорну хустину,

За те, що віднині ти будеш сама.

Тебе я люблю. І люблю Україну.

Вона, як і ти, була в мене одна.

 Пливуть гроби по морю, як човни –

По морю рук, по морю сліз і гніву.

Пливуть в човнах розтерзані сини

На хвилі молитов і переспіву.

 Ми свято шануємо пам'ять усіх,
Хто власним життям нашу юність зберіг,
Хто впав за свободу у грізну годину,
За землю священну, за Україну!

Ми - мирний народ, але ми готові платити й платимо – потом та кров’ю - за право жити під цим прапором, під цим небом і серед цих полів.

Синьо-жовтий прапор став символом гідного й мирного життя, до якого українські Збройні Сили повертають Донбас, звільняючи його від терористів. Державний прапор  гордо майорить над  містами України .

 

​ ·Я малював колись небо. Зараз – на аркуші кров. Прошу, схаменіться, не треба! Боже, пошли нам любов!

 ·Я хочу писати про зорі. Забути про розпачі, страх. Не хочу я жити у горі, я хочу літати, мов птах.

​ ·Я хочу у злагоді жити, у мирі, любові, достатку. Я хочу країну любити. Я хочу країні служити, бути хоробрим солдатом. Не хочу людей своїх бити, не хочу стрілять з автомата.

​ ·Не плач, люба земле, не плач. Зітри з оченяток сльозинку. Вкраїно, рідненька, пробач. Почуй свою любу дитинку. Я хочу на сцені співати, а не кричати: «Біжіть!». Я хочу пісні дарувати, дивитись на мирну блакить.

​ ·Я хочу дерева саджати, у горщиках вирощувати квіти. Я хочу життя дарувати. Досить вже зла: всім радіти!

​ Тільки не треба війни. В новинах щовечора чую: «Люди, лишайтесь людьми!

 

Людина починається з добра.

Сказав мудрець:     Живи - добро звершай!

Та нагород за це не вимагай!

Лише в добро та в вищу Правду віра

Людину відрізня від мавпи й звіра.

Хай оживає істина стара -

Людина починається з добра.

Лікування добротою потребують не тільки хворі й самотні, а й цілком благополучні і здорові люди, у яких душа черства і глуха до чужого горя. Лікування милосердям потрібне тим, хто не бачить і не чує кривди й болю, несправедливості, горя. Із такими сліпими, глухими треба терпеливо говорити, будити їх словом життєлюбним і проникливим.

 

Я не прошу краси, ані щастя –

Дай мені сили, Боже,

Щоб не зламатись в бурі нещастя,

Ай мені сили, Боже.

Щоб не мати на серці злого,

Прошу любові, Боже,

Не зробити нічого лихого –

Дай доброти мені, Боже.

          Добро і людяність плекайте в душах,

  Аби між вами не було байдужих,

  Щоб ви спішили радість принести,

Не забувайте людям ласку і тепло дарувати!

Всміхайтесь, люди, це для всіх важливо!
Бо усмішка освітлює людину.
Без усміху прожити неможливо
Й не просто дуже і єдину днину.

Йде через неї до людей повага,
Розрада, щирість, доброта і ласка.
І криється в ній радість і увага.


Всміхайтесь щиро, від душі, будь ласка! Від цього на душі стає світліше,
Все сіре й чорне в кольорі засяє.
То ж на життя дивіться веселіше,
Хай музика у вас в душі лунає.

А на обличчі — усмішка, як сонце!
І гарний настрій, і весела вдача.
Постукає вам щастя у віконце.
Та, навіть, як ворона десь закряче,
Це музикою в серці пролунає.
Й відбудеться з природою розмова.
Бо усмішка усіх людей єднає —

 Це доброти і миру спільна мова.

 Ти добро твори всюди,

Хай тепло тобі повнить груди.

Ти посій і доглянь пшеницю,

Ти вскопай і почисти криницю

Волю дай, нагодуй пташину,

Народи і зрости дитину!

Бо людина у цьому світі

Лиш добро повинна творити.

Моя Україно! На тебе дивлюся

Пишаюсь, рівняюсь і дуже горджуся

Педагог-організатор Попович О.В.
ЦІКАВО ЗНАТИ  

6 ТРАВНЯ


Цей день вважається остаточним вступом весни в свої прав. 
В Україні 6 травня відзначають День піхоти, у світі – це Міжнародний день без дієт, встановлений у 1992 році.

6 травня для всіх православних вірян настає День святого Георгія Побідоносця. У народі це свято отримало назву – Юріїв день.

Міжнародний день без дієт.

День започаткувала директорка британської групи Diet Breakers Меррі Еванс Янг. Зазвичай до літа багато людей починають турбуватися через зайву вагу. Перше, що спадає на думку – дієта. Нерідко вони бувають невірно підібрати й шкодять здоров’ю.

Тому 6 травня заведено відкинути думки про дієти і дозволити собі розслабитися. Цей день присвятимо тому, щоб забути про свою вагу, припинити нескінченні підрахунки калорій і просто полюбити своє тіло таким, як воно є.

День Піхоти


Сьогодні, 6 травня, в Україні  відзначають День піхоти. Це свято встановлене Указом президента України від 19 квітня 2019 року з «метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій».
День 6 травня був обраний невипадково. Саме 6 травня у 1648 році козаки перемогли в битві біля Жовтих Вод, яка вважається першою переможною битвою національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького. Крім того, 6 травня відзначають релігійне свято — День Юрія Змієборця, який був одним з покровителів українського війська.


Яке сьогодні церковне свято?


Цього дня православні віряни вшановують пам’ять Святого Георгія Побідоносця. Слов’янська назва свята — Юріїв день.

Святий Юрій є одним із найбільш шанованих серед християн. На іконах його зображають величним воїном, який списом пронизує змія, сидячи верхи на білому коні. Ця картина символізує перемогу весни над зимою, добра над злом.

Що не можна робити:


Не можна лаятися, сваритися, злитися і бажати іншим зла. Не можна шити, в'язати і вишивати, а також користуватися гострими предметами, наприклад, ножицями і секатором.У цей день краще не користуватися гребінцями і не обрізати волосся. Вважається, що воно може стати слабким і почне випадати. У свято заборонено мати справу з шерстю, заборонено навіть торкатися до вовняних ниток.


Народні прикмети


Цей день вважається остаточним вступом весни в свої права. Приказка каже: прийшов Єгорій – весні не втекти. Вважається, що якщо 6 травня випаде роса, то 22 травня, на Миколая Чудотворця, трави буде стільки, що скотина буде сита. Ясний, безвітряний ранок 6 травня – ранні посіви будуть вдалими і буде багатий урожай. Тепла погода на Юрія – скоро літо настане.З'явилася роса – буде хороший урожай проса. Якщо йде сніг або град, або ж на деревах помітний іній – гречка вродить. Якщо ніч з 6 на 7 травня дуже тепла – хліб встигне дозріти до перших морозів. У цей день можна поспостерігати за поведінкою комарів, якщо вони збиваються в зграї – чекай потепління. Якщо в річках підвищився рівень води або вони сильно розлилися – буде багато трави на день Миколи (22 травня). Сильний дощ 6 травня – трави багато виросте. На ніч напередодні 6 травня вивішували вологий рушник. Якщо вранці він висохне – урожай огірків буде багатим.

Педагог - організатор Попович О.В

11-3.jpg

З днем матері!


Офіційно у всьому світі торжество відзначається 13 травня, а в Україні вітають матерів у другу неділю травня. У 2022-му році свято випадає на 8 число, згідно з Указом Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.

Відомо, що в 1908 році американка Анна Джервіс запропонувала заснувати День матерів. Мотивація сумна , але зрозуміла - її мати передчасно померла, тому Джервіс хотіла, щоб всі діти на цій Землі щорічно вшановували своїх мам. Вона довго писала листи з ініціативою і домоглася результату - в 1910 році штат Вірджинія перший визнав День матері як офіційне свято.
Учні школи підготували малюнки про маму, а також привітання з Днем матері у віршах.
У цей день хочеться сказати спасибі всім мамам на планеті за найкращий подарунок - життя! Дорогі наші мами, вітаємо вас з Днем матері і бажаємо душевних сил, життєвої мудрості, ангельського терпіння, жіночого щастя, взаємної любові і домашнього затишку. Спасибі вам, рідні, за те тепло, ніжність, ласку і турботу, які ви так щиро нам віддаєте. Бажаємо вам, наші дорогі, завжди і скрізь відчувати себе потрібними і коханими.

Матусю єдина, матусю рідненька,
Щоб ти не хилилась в журбі.
І в осінь, і взимку, весною і влітку,
щастя й здоров'я тобі.
Уклін тобі, мила матусю, лебідко,
За щирість, за ніжність,
За ласку й тепло.
Хай сонце сміється,
хай все удається тобі!

Найдобріша, найкраща матусю рідненька!
В цей день ми вклоняємось дуже низенько.
За сонечко ясне, за серце прекрасне,
За те, що добром зігріваєте нас,
За те, що в щасливу і скрутну хвилину
Ми можемо всі прихилитись до вас.
Хай вас обминають невдачі та грози,
Нехай лиш від сміху з'являються сльози,
Міцного здоров'я з роси і води,
Бадьорість та настрій хай будуть завжди!

В день Матері бажаю,
Краси, насолоди
І вічної вроди!
Від Бога – здоров'я,
Сил – від природи!
Тепла і натхнення,
Любові і сміху,
Від рідних і друзів –
Безмежної втіхи!

Педагог-організатор Попович О.В.

images.jpg

День пам'яті та примирення!


Цього року пам’ятні дати 8 і 9 травня – дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України, що супроводжується численними воєнними злочинами з боку російської армії та військово-політичного керівництва. Крім цього, РФ системно знецінює, перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом, і ці дії набувають особливого розмаху до 9 травня.

Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни. Друга світова війна стала результатом приходу до влади та змови антигуманних режимів – нацистського та радянського, які ставили геополітичні інтереси вище прав, свобод і життя людини. Крім того, слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочували агресорів до все більшого розмаху загарбницьких амбіцій, злочинів та військової агресії. Минуло вісім десятиліть – і Європа знову опинилася на порозі глобальної війни. Сьогодні європейська спільнота має змогу опиратися на отримані в часи Другої світової гіркий досвід та історичні уроки.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних націй) як у складі Червоної армії, так й армій західних союзників і підпільних рухів Опору – та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. А українська земля була одним з основних полів битви у цій війні. Ціною перемоги стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі. Загинуло понад вісім мільйонів українців – воїнів та мирних жителів. Ми добре знаємо ціну війни та несвободи, тому сьогодні боремося за мир і свободу.
Жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі у перемозі над нацизмом. Перемога – плід титанічних зусиль десятків держав та сотень народів. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця у Другій світовій для ведення агресивної політики у наш час. Сьогодні влада росії поводиться як руйнівник системи міжнародних відносин, заснованої державами-переможцями Другої світової війни. У цьому вона більше нагадує гітлерівську Німеччину 1930-х.

Кожна нація, яка зробила свій внесок у перемогу над нацизмом, має моральне право пишатися цією шляхетною справою, однак ні одна країна не може претендувати на одноосібне привласнення собі статусу країни-переможниці і тим більше заявляти, що в світовій війні могли перемогти 
без допомоги інших. Такі заяви ми все частіше чуємо від РФ і засуджуємо їх, адже вони не лише мають антинауковий характер й не відповідають історичній правді, але і несуть в собі значний конфліктогенний потенціал, ведучи до війн пам’яті та конкуренції жертв.

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізують не тріумф переможців над переможеними, а мають бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.
Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. Зважаймо, що у державах, де важливе кожне людське життя, де гуманність визнається найвищою цінністю, ідеї про «повторіть» не приживаються, адже повага до людської гідності – це свого роду «імунітет» від вірусів дегуманізації. В цьому контексті мир – це не закляклий страх перед ворогом, не капітуляція, не просто відсутність військових дій, а ключова умова для гармонійного розвитку особистості та суспільства.

Друга світова війна закінчилась зусиллями дипломатії, але виграна вона була сміливими воїнами та зброєю. Сьогодні, коли росія без оголошення війни напала на Україну і здійснює огидну, безчесну, засуджену всім світом незаконну агресію, 
ми маємо не просто право на загальнонаціональний збройний спротив, але і на підтримку всього світу. Українці із зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на створення нової, більш справедливої світової системи безпеки, на побудову більш тривкого миру. Але умовою для цього є перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії росіян проти будь-кого на планеті.

Після перемоги у російсько-українській війні, наша держава та Український народ отримає нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає все суспільство, а Україна перейде виключно до європейської традиції відзначення 8 травня, як Дня пам’яті та примирення і вшанування жертв Другої світової війни.
Перемогли нацизм – переможемо і рашизм! Слава Україні!
 

Педагог-організатор Попович О.В.

privitannya-z-dnem-simi-1.jpg

Сім'я - це те первинне середовище, де людина повинна вчитися творити добро" 
( В. Сухомлинський )

Немає міцніше на землі союзу, ніж щаслива і дружня сім'я. Це і початок нового життя, і продовження прекрасного роду, і шанування святості традицій. Сім'я - це найвище щастя, яке людина може створити сама.
Сьогодні, в Міжнародний день сім'ї, хочу Всім побажати МИРУ та злагоди. Нехай у ваших родинах завжди панують любов та взаєморозуміння.

Педагог-організатор Попович О.В.

 

19 травня  будемо відзначати Всесвітній день вишиванки – свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу.
Вишиванка — це не тільки прадавня частина гардеробу нашого народу, що передавалась нащадкам та служила оберегом для його власника. Сьогодні, як і колись, вишита сорочка є надважливою річчю для кожного українця. Чи знали ви, що в минулому вишиванка була підставою для цькування, що вона рятувала в голодомор (її обмінювали на хліб), що її закопували в землю, аби зберегти для майбутніх поколінь, бо вважалась найдорожчим предметом в родині? Про глибоке значення української вишитої сорочки, її роль в сучасній боротьбі проти агресора та історію появи такого свята як Всесвітній день вишиванки .

Як та коли з’явився Всесвітній день вишиванки

Історія появи Дня вишиванки розпочалась не так давно − у 2006 році. Леся Воронюк, на той час студентка Чернівецького національного університету імені Федьковича, якось запропонувала своєму одногрупникові Ігореві домовитися з усіма, хто має вишиванки, обрати якийсь день і прийти на пари у вишиванках. До того студенти університету частенько ходили у вишитих сорочках, та це аж ніяк не було масовим явищем. Загорівшись ідеєю створення такого свята, Леся та Ігор запросили підтримати таку ініціативу своїх друзів із групи і коли вранці прийшли на факультет, то зраділи і відчули полегшення, адже, хоч не всі, молоді хлопці й дівчата долучились до акції. Так відбувся перший День вишиванки, що згодом став історичною подією. Як вже потім розповіли студенти, викладачі до такого дійства тоді поставилися по-різному — переважно молодші також почали частіше вбиратися у вишиті сорочки, а старші казали, що це лише студентська акція, яка не має внутрішнього змісту і все одно нічого не змінить.

А вже 2007 року День вишиванки поширився на інші університети Чернівців, на третій рік − це вже була міська акція і потроху інші міста України почали приєднуватися.До 2014-го свято розрослося до міжнародного рівня, його відзначали, крім України, Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія. У 2015-му до акції долучилися близько 50 країн.

Вишиванка — одяг вільних людей

Вишиванка ще з давніх-давен супроводжувала український народ і була для них символом нескореності й того, що вони є українцями. Сорочки, вишиті спеціальними символами, носили козаки-характерники (деякі зразки збереглись до нині). Чумаки довіряли прання своєї сорочки лише одній єдиній дівчині. А воїни УПА носили з собою чорні вишиванки на випадок раптової смерті.Тисячі людей через ті вишиті сорочки страшенно страждали, гинули, терпіли голод…

Відомого українського мовознавця, письменника і дисидента Бориса Антоненка-Давидовича, автора книжки «Як ми говоримо», що стала підручником справжньої української мови 20 сторіччя, в 1937 році заарештували за те, що він співав українські пісні, говорив, що Україна зможе повноцінно розвиватися тільки тоді, коли відділиться від Радянського Союзу та за те, що носив вишиту сорочку. Спочатку його було вислано до Сибіру на десятки років, а потім піддано до довічного ув’язнення. Справжня ж його «провина» полягала у відмові русифікувати словники української мови. Вишиванка для Бориса Дмитровича була способом самовираження власної свободи власної свободи та символом непокори. Коли його перший раз судили, він попросив дружину принести в залу суду вишиванку й одягнув її, аби всі побачили, що саме українця судять.

Зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків, перебуваючи в засланні 14 років, вишивала в камері сорочку зі старих шматків старих списаних простирадл, і саме це рятувало її від божевілля. Вона вірила, що настане час − буде вільна, і зможе одягнути цю сорочку в вільній Україні. Так і сталося… через 50 років.
Вишиванка — це нерозривний зв’язок поколінь.
Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі!

Педагог - організатор Попович О.В  17. 05. 2022 р.

зображення_viber_2022-05-17_08-28-09-646.jpg

МИ ЛЮБИМО СВІЙ РІДНИЙ КРАЙ

Долина Нарцисів 💖 🍀


На схід від міста Хуст лежить долина Нарцисів.  Це майже 260 гектарів площі, яка також знаходиться під захистом ЮНЕСКО і  є популярною туристичною визначною пам'яткою в цей час, на початку травня.
Вузьколистий нарцис-зірка приваблює багатьох зацікавлених людей.  Особливість чудовою вегетації рослин є те, що в той час як в інших країнах ці квіти ростуть на середній висоті 1100 м над рівнем моря, тут ми тільки 200 м над рівнем моря.
Вчені припустили, що під час льодовикового періоду, рослини цибулини були поміщені в такому низькому місці в результаті зсуву або активності колишніх льодовиків в Карпатах.
Є майже 450 видів рослин, в захищеній долині.  На додаток до нарциси, 15 інших видів рослин, що знаходяться під загрозою зникнення також можуть бути знайдені.  Долина є частиною Карпатського біосферного заказника .

Педагог-організатор Попович О.В.

 
18 травня - день музеїв, особливий святковий привід.
Почесно зберігати експонати, і це безперечний доказ
І шанувались століттями ті люди, які життя присвятили
Тому, щоб історію нашу народні маси любили
Щоб минуле пам’ятали, знали, і щоб ми могли подивитися
Чим жили, за що вмирали, герої рідної землі.

     Музеї – це важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру різних народів.
     Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 р., коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 р. цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
     За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості .

     Роль музеїв постійно змінюється у суспільстві, тому музеї продовжують переосмислювати себе у своєму прагненні стати більш інтерактивними, орієнтованими на аудиторію, на громаду, гнучкими, адаптованими та мобільними. Музеї стали культурними центрами, які функціонують як платформи, де творчість поєднуються зі знаннями, і відвідувачі також можуть спільно творити, ділитися досвідом та взаємодіяти.
     Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та  виховна роботу.

     Кілька цікавих фактів про музеї:
- Своє сучасне значення слово «музей» набуло в Епоху Відродження. А взагалі спочатку воно походить від грецького «музеон», що означає «храм музи».
- Широко відомий знаменитий музей мадам Тюссо – найвідоміша виставка воскових фігур. Велика частина його експозиції знаходиться в Лондоні і налічує вона близько 1000 експонатів.
- Найбільш відвідуваним музеєм світу і музеєм із найбільшою займаною площею є французький Лувр в Парижі. Щороку тут буває понад 9 мільйонів відвідувачів, а площа – цілих 58.470 квадратних метрів.
- Найбільшим музеєм України є Національний художній музей України, заснований у 1899 р. В ньому зберігається більше 40 000 експонатів.
- Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471
В нашій школі теж діє краєзнавчий музей де можна поринути думками в минулі століття. Також в селі є приватний музей, де радо зустрічають гостей. Учні запрошую дізнатися про минуле, бо тільки той хто знає минуле  -  вартий майбутнього !

Педагог - організатор Попович О.В.

18-Den-YEvropy-v-Ukrayini.jpg

    21 травня ми відзначаємо День Європи в Україні. 
   Для українців це особливий день, адже ми прагнемо жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об'єднаної Європи.
  Тож потрібно пам'ятати, що Європа починається не за кордоном, а в серці кожного з нас.

d5390081959b2608c21b5eb68d1e1081.jpg

Педагог - організатор Попович О.В

 

23 травня Україна відзначає День Героїв та вшановує пам'ять всіх відважних українців, які боролися за суверенітет і незалежність нашої країни, та які зараз борються проти російської армії за нашу свободу. Це горде і водночас сумне свято, адже багато героїв України розплатилися життям заради своєї країни. Це свято величі духу українських вояків — борців за волю України та є символом незборимості української нації.

  У День героїв вітають усіх, хто з ризиком для життя боровся за українську незалежність, а також віддають шану загиблим.  
Назавжди у наших серцях 
залишиться пам’ять і скорбота за покладені життя Героїв Небесної Сотні, Героїв АТО, усіх, хто віддав життя захищаючи рідну землю від агресора.
Вічна слава Героям!

Педагог - організатор Попович О.В

зображення_viber_2022-06-05_18-01-02-766.jpg

Природа, погода, життя людей, тварин і рослин настільки переплетені між собою, що становлять єдине ціле земного життя.
Кажуть,з космосу планета Земля здається блакитною. Ми звикли бачити навколо себе безліч рослин і тварин, риб і комах. Але з кожним роком природа змінюється і, нажаль, не в кращу сторону. Якщо ми хочемо бачи ти нашу землю такою ж красивою,  повинні берегти природні багатства.
І кожна людина може внести свій вклад в охорону навколишнього природного середовища. Пам'ятайте: ми можемо зробити багато доброго для збереження нашої планети.

зображення_viber_2022-06-05_18-02-35-839.jpg
зображення_viber_2022-06-05_18-03-53-400.jpg

Педагог - організатор Попович О.В

зображення_viber_2022-06-10_18-36-09-117.jpg

10 червня – Всесвітній день морозива

Хто не любить морозива? Морозиво люблять всі! Хлопчики та дівчатка, матусі та татусі. Навіть, бабусі та дідусі обожнюють улюблений смаколик, але ніколи в цьому не зізнаються. Та нехай це буде їхнім секретом. 

Тож один день на рік, 10 червня, всі вітають морозиво. Влаштовують фестивалі та  веселі конкурси, з’їдають у цей день багато пломбіру та ескімо. У цей  день ці солодощі згадують у багатьох країнах, починаючи з 1786 року, саме у цей день у Америці почали їх продавати. 

Цікаво, що перше повідомлення про морозиво, взято з листа гостя губернатора американського міста Меріленда, де він описує його неймовірний смак. А перша реклама морозива з’явилася ще 12 травня 1777 року у газеті «Нью Йорк Таймс Газетте», де кондитер Філіп Ленз оголосив, що морозиво можна їсти щодня.

Та святкувати День Морозива стали значно пізніше, завдяки двом друзям Бену і Джеррі, які, щоб підзаробити і купити собі грузовик, відкрили невеличке кафе, де продавали морозиво. Воно дуже швидко стало популярним і друзі заробили гроші та відкрили свою фірму, яка зайнялася виготовлення морозива. 
На честь успішного бізнесу вони через рік вирішили пригостити всіх морозивом. Це сподобалося всім і свято стали відзначати спочатку інших містах, а потім і в інших країнах. Тож 10 червня і у вас є нагода приєднатися до святкування і насолодитися холодним смаколиком. У спеку це так приємно!

Педагог - організатор Попович О.В

Цікаво знати
Ми живемо у світі, в якому  нова інформація буквально проноситься перед очима, тому буває дуже важко зосередитись на чомусь важливому чи потрібному. А ще ж і стресові ситуації та негативні новини. А ось читаючи та повністю поринаючи в описаний у книзі світ, ми вчимося фокусуватися, а думки стають спокійнішими і розсудливішими☝🏻
Тому ловіть від нас цікаві факти про книги та читання📖
📚Дослідження показують, що всього шість хвилин читання можуть допомогти знизити стрес до 60%.😀 
📚Нацією, що найбільше часу проводить за книгою вважається Індія. Здивовані? Але саме середньостатистичний індієць проводить по 10,7 годин на тиждень, просто читаючи книгу.👳
📚В японській мові є чарівне слово «tsundoku» що перекладається як «людина, котра купила багато книг і просто не має часу, аби їх прочитати».📚
📚Поговорюють, що першою написаною книгою на друкарській машинці були «Пригоди Тома Сойєра» Марка Твена.📇
📚 «Бібліосмією» називають неконтрольоване бажання постійно нюхати старі книги, і отримувати від цього задоволення.📜👃🏻
📚Рей Бредбері, автор «451 градус за Фаренгейтом», офіційно є нащадком однієї з Салемських відьом🧟‍♀️ яку було засуджено до спалення під час інквізиції у 1692 році. Пра-пра і ще скільки там разів прабабуся відомого антиутопіста дивом врятувалась, що, безперечно, тепер радує його фанатів.🤓
📚Найдорожчою книгою у світі є Массачусетська книга псалмів. Надрукована у 1640 році, вона була продана на аукціоні у 2013 році за 14,2 мільйона доларів💵
📚Найдовше речення у світі було написане Віктором Гюго у романі «Знедолені» і складалось з 823 слів📝
📚Двадцять шостий президент США Теодор Рузвельт прочитував по одній книзі кожного дня! Цікаво, а яка статистика у нинішніх президентів світу?🤔
📚У 2013 р. японське видавництво «Топпан» випустило мікрокнижку розміром з вушко голки. Надрукований на 22 сторінках ілюстрований альманах популярних японських квітів продається разом зі збільшувальним склом🔎🌷До цього наймініатюрнішою вважалася книга, що зберігається в Уельській Національній бібліотеці в м. Аберістуїт. Збірник дитячих віршів «Старий Король Коль» складається з 12 сторінок, але розміром — всього міліметр на міліметр. Прочитати його можна тільки за допомогою мікроскопа🤴🏼🔬
   Читайте, друзі, бо воно того варте!📚😉
#Книжкові_цікавинки

Соцслужба

Соціально-психологічна служба

277096896_1958499374346321_1535665618082203832_n.jpg

OLL.TV

@OLL.TV  · Телекомунікаційна компанія

https://www.facebook.com/306443862737514/posts/4749266001788589/?sfnsn=mo

Аудіоказки українською

https://oll.tv/uk/kids_audio-tales

277734488_1048744202518834_5104914520538019211_n.jpg

Соціально - психологічна  служба школи

Мацола Наталія Юріївна

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=395558142407704&id=102559515040903&sfnsn=mo

 

Соціально - психологічна  служба школи

Мацола Наталія Юріївна

Здобудьте практичні навички для боротьби зі стресом


Навіть у дуже важкі часи у нашому житті є речі, які ми можемо зробити для того, щоб полегшити свій стан, та стан своєї сім’ї та громади.
Окрім фізичних ушкоджень, війни можуть спричинити складнощі з психологічним здоров’ям, включаючи стрес, депресію та тривожність. Кожен, хто зіткнувся з війною чи конфліктом, може стикатися з такими проблемами, зокрема, дорослі, діти, бійці, цивільне населення, люди, які виїхали та люди, які залишилися. Важливо знати, що є речі, які Ви можете зробити для того, щоб зменшити ці прояви та покращити якість свого життя навіть у найскладніші часи.
Натисніть тут, щоб переключити мову на російську.

 

Стрес – це відчуття тривожності або загрози. Усі відчувають стрес у різні моменти свого життя.
Стрес може бути спричинений такими серйозними загрозами, як:

Насильство у Вашій громаді
Проблеми із забезпеченням Вашої родини
Переміщення з Вашого дому
Фізичне насильство або ушкодження
Хвороба
Домашнє насильство
Закриття шкіл та інших соціальних засобів підтримки
Або він може бути спричинений менш значними факторами, такими як:

Сварки з родиною
Непевність за майбутнє


Депресія є надзвичайно поширеною та може статися із будь-ким. Хороші новини полягають у тому, що депресію можна контролювати та побороти, навіть у найбільш складних випадках. Ознаки депресії включають в себе:
Зміни настрою, такі як відчуття безнадії, песимізм, роздратування або вина
Зміни в мисленні, такі як проблеми із зосередженням, запам’ятовуванням або прийняттям рішень, або думки про смерть чи самогубство
Зміни у поведінці, такі як непосидючість або повільніші, ніж зазвичай, мова та рухи
Фізичні зміни, такі як проблеми зі сном або надмірна кількість сну


Відчувати тривожність час від часу нормально, але коли тривожність порушує Ваше повсякденне життя, це може слугувати ознакою того, що Вам слід звернутися за допомогою, щоб побороти тривожність. Ознаки тривожності включають в себе:
Пришвидшене серцебиття
Проблеми зі сном
Складність концентрації
Відчуття слабкості, запаморочення або задишки
Сухість у роті або надмірне потовиділення
Озноб з лихоманкою
Постійне оніміння або поколювання
Відчуття страху, що перешкоджає вашому функціонуванню, звичному, робочому чи сімейному життю
Навіть, якщо Ви не можете отримати допомогу від фахівця щодо психологічного здоров’я або медичного працівника прямо зараз, є речі, які Ви можете зробити для того, щоб ефективно впоратися з відчуттям стресу, тривожності та депресії.

Ресурси, зазначені нижче, пропонують інформацію та практичні навички, які допоможуть Вам або іншим людям впоратися зі стресом, депресією та тривожністю. Навіть перед обличчям величезних труднощів можливо знайти сенс, мету життя та життєві сили.

 

Аудіо вправи:
Слухайте ці вправи, щоб практикувати прості навички, які допоможуть Вам впоратися зі стресом.


Розвиток обізнаності: Навчання тому, як менше відволікатися на думки чи почуття допомагає краще впоратися зі стресом. Натисніть тут, щоб почути, як Ви можете це зробити. (7 хвилин)


Вправа на заземлення 1: Заземлення – це техніка, яка допомагає утримуватись у теперішньому моменті. Натисніть тут, щоб потренуватись як повертати себе до реальності , коли ви відчуваєте стрес. (5 хвилин)


Вправа на заземлення 2: Натисніть тут для короткої, керованої вправи про те, як зупинятися та помічати свої думки та почуття. (2 хвилини)


Вправа на заземлення 3: Натисніть тут для тривалішої керованої вправи на утримання себе в теперішньому моменті. (9 хвилин)


Звертаємо увагу та називаємо: Натисніть тут, щоб дізнатися, як використовувати техніки звернення уваги та називання речей своїми іменами щоб відключитися від важких думок та почуттів. (6 хвилин)


Зіскочити з гачка недобрих думок: Натисніть тут, щоб дізнатися, як відключатися від недобрих думок про себе. (4 хвилини)


Створюємо простір: Натисніть тут, щоб дізнатися як «створювати простір» для важких думок замість того, щоб боротися з ними. (5 хвилин)


Проявляємо доброту до себе: Натисніть тут, для того, щоб дізнатися, як добре ставитися до себе, особливо, коли навколо Вас немає доброго друга. (8 хвилин)

 

Прочитайте ці ресурси для того, щоб дізнатися більше про стрес та як з ним справлятися.

Робити те, що має значення, у часи стресу
Цей посібник складається з п’яти розділів, кожен з яких містить нову ідею та техніку. Ним легко навчитися та можна використовувати протягом декількох хвилин кожного дня для зменшення рівня Вашого стресу.
Завантажити посібник (.pdf)
Якщо Ви виявите, що виконання вправ, наведених у цій книзі, недостатнє для боротьби з Вашим стресом, тоді, будь ласка, зверніться за допомогою до відповідних служб психічного здоров’я або соціальних служб, у випадку, якщо це можливо, або людей Вашої громади, яким Ви довіряєте.

Соціально - психологічна  служба школи

Мацола Наталія Юріївна

https://www.facebook.com/102559515040903/posts/409498044347047/?sfnsn=mo

 

Позитиву, віри і миру усім на кожен день

278920649_409498061013712_7508446781745995730_n.jpg

Соціально - психологічна  служба школи

Мацола Наталія Юріївна

https://www.facebook.com/102559515040903/posts/404229754873876/?sfnsn=mo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Не звинувачуйте себе ні в чому. Під час війни будь-які прийняті вами рішення про безпеку вашої сім’ї, є правильними.

  • Відслідковуйте негативні думки та виділіть собі час на них (техніка «Будильник»: я подумаю про це з 10.00 до 11.00, в інший час буду вільним/вільною від цих думок).

  • Фокусуйтесь на позитивних спогадах, які є для вас підтримкою.

  • Намагайтеся, підтримувати спілкування з іншими людьми.

  • Дайте собі можливість прожити емоції – спогади про дім, роботу, близьких, які залишись, можуть викликати сум, тривогу, страх – дозволяйте собі ці почуття.

  • Реагуйте на свої потреби та намагайтеся їх задовольняти.

  • Відслідковуйте негативні поведінкові реакції, наприклад, бажання дистанціюватися від усіх та ізолюватися; думки на кшталт “Мене більше нічого не цікавить, я нічого не хочу робити...". Формуйте нові ритуали та шукайте сенс і мотивацію.

  • Обмежте перегляд новин, безперервне читання соціальних мереж.

  • Виконуйте фізичні вправи, гуляйте.

278231400_404229768207208_1113323931764322633_n.jpg

Соціально - психологічна  служба школи

Мацола Наталія Юріївна

Соціально - психологічна  служба школи

Мацола Наталія Юріївна

https://t.me/pavlushaiyava

https://gdz4you.com/literatura/skorocheni-perekazy/styslyj-perekaz-tvoru-toreadory-z-vasyukivky-vsevolod-nestajko-23810/

https://dovidka.biz.ua/toreadori-z-vasyukivki-skorocheno/

Повість В. Нестайко “Тореадори з Васюківки” розповідає про вірну хлоп’ячу дружбу та витівки двох хлопців (Ява Рень та Павлуша Завгородній), які мають добрі серця й у вирішальні хвилини виявляють свою доброту, милосердя і сміливість. “Тореадори з Васюківки” скорочено читати варто, щоб згадати про всі пригоди друзів.

Тореадори з Васюківки — це дитяча книжка, роман українського письменника Всеволода Нестайка, яка складається з трьох частин:

«Пригоди Робінзона Курузо»
«Незнайомець з тринадцятої квартири»
«Таємниця трьох невідомих».
Джерело: https://dovidka.biz.ua/toreadori-z-vasyukivki-skorocheno/

Соціально - психологічна  служба школи

Мацола Наталія Юріївна

Говоріть зі своїми дітьми!

Будьте чуйні до своїх дітей! Але не примушуйте до розмов! Якщо дитина не готова відповідати на запитання, не наполягайте.

Коли ваша дитина буде готова поговорити, задавайте питання і уважно слухайте відповіді. Можна задавати уточнюючі питання, але ні в якому разі НЕ можна засуджувати! Немає неправильних відповідей, немає неправильних почуттів.

Не критикуйте, а уважно слухайте.

Запитайте у дитини:

  • Чого дорослі про тебе не розуміють?

  • Яким був найкращий комплімент, який тобі говорили?

  • Що тебе злить?

  • Що тебе лякає?

  • Яким був би твій ідеальний день?

  • Що тобі подобається в собі, а що ні?

  • Якби ти міг поїхати куди завгодно, куди би ти поїхав?

  • Яке заняття робить тебе щасливим?

  • Якби на один день можна було стати кимось іншим, ким би ти став?

  • Яке свято ти любиш найбільше?

зображення_viber_2022-03-31_07-03-18-184.jpg
Логопед
зображення_viber_2022-03-31_09-16-07-862.jpg

Логопед

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріївна

Тема: Артикуляційна гімнастика та її користь.


1. Артикуляційна гімнастика

Артикуляційна вправа «Лопатка»

Усміхнутися, відкрити рот, широкий розслаблений язик злегка висунути із рота і покласти на верхню губу. Утримувати: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10.

Артикуляційна вправа «Голочка»

Усміхнутися, висунути язик, зробити його вузьким. Утримувати: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10. Слідкувати, щоб кінчик не загинався.

Артикуляційна вправа «Голочка - Лопатка»

Почергово виконувати вправи «Голочка» та «Лопатка» (робити язичок то широким, то вузьким). Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Годинник»

Відкрити рот, губи розтягнути в посмішці, кінчиком вузького язика тягнутися то до правого, то до лівого вуха (в різні куточки язика). Рахунок: 1-2. Слідкувати, щоб щелепа і губи не рухались.

Артикуляційна вправа «Гойдалка»

Відкрити рот і гострим кінчиком язика почергово  тягнутися то до підборіддя, то до носа. Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Гірка»

Відкрити рот, заховати кінчик язика за нижні зуби, а спинку язика підняти вгору. Показати круту гірку. Рахунок: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10.

Артикуляційна вправа «Трубочка»

Висунути широкий язик, бокові краї язика загнути вгору. Подути в трубочку, що утворилась. Виконувати в повільному темпі. Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Чашечка»

Відкрити широко рот, висунути язик. Кінчик і бічні краї язика підняти до верхніх зубів, але не торкатись їх. Утримувати: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10.

Артикуляційна вправа «Смачне варення»

Рот відкрити. Язиком облизати верхню губу, виконувати рух зверху вниз, ховаючи язик вглибину рота. Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Проколи кульку»

Рот закритий. Рухаючи язиком вліво-вправо, намагатись «проткнути» ним то ліву, то праву щоки. Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Чистимо зубки»

Відкрити рот і кінчиком язика «почистити» зуби з внутрішньої сторони верхнього і нижнього зубного ряду, виконуючи рухи зі сторони в сторону та зверху вниз. Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Маляр»

Відкрити рот, «побілити» язиком піднебіння, виконуючи повільні рухи від верхніх зубів у глиб рота і назад. Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Коник»

Відкрити рот, присмоктати язик до піднебіння  і різко відірвати, клацнувши ним. Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Грибочок»

Присмоктати язик до піднебіння, широко відкрити рот. Спинка язика – це капелюшок гриба, а підʼязикова вуздечка – ніжка.

Артикуляційна вправа «Барабан»

Відкрити рот. Підняти язик до альвеол («горбики» за верхніми зубами). Утримуючи таке положення, швидко стукати язиком,промовляючи: «т-т-т», «д-д-д», «тд-тд-тд».

Артикуляційна вправа «Злий пес»

Висунути широкий, розслаблений язик і покусати його: спочатку тільки кінчик, потім від кінчика до середини і від середини до кінчика. Рахунок: 1-2.

Артикуляційна вправа «Гребінець»

Висунути широкий і розслаблений язик. «Розчесати» його зубами від кінчика до серединки, а потім від серединки до кінчика. Рахунок: 1-2.

2. Користь артикуляційноі гімнастики

Користь артикуляційної гімнастики:

- поліпшення кровопостачання, нервової провідності і рухливості артикуляційних органів;

- зміцнення м`язової системи щік, губ і язика;

- навички, що дозволяють утримувати потрібне артикуляційне положення;

- збільшення амплітуди рухів;

- зниження напруженості артикуляційних органів;

- постановка правильної вимови звуків.

Завдяки своєчасно проведеним занять і вправ, які розвивають мовний слух, багато дітей навчаються говорити правильно і чисто без допомоги логопеда. При складних порушеннях звуковимови артикуляционная гімнастика допомагає швидше впоратися з мовними дефектами і підготує м`язи для регулярних занять з фахівцем. Слід пам`ятати, що чіткість вимови є основною метою проведення розвиваючих вправ.
Артикуляційну гімнастику проводити не менше 3-4 рази на тиждень.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

Тема: Дихальні вправи.

1. Артикуляційна гімнастика, виконуємо не менше 3-4 рази на тиждень.

Щоб зацікавити дитину, до виконання вправ, використовуємо заплутану артикуляційна гімнастику в ігровій формі.

зображення_viber_2022-03-25_11-10-01-031.jpg
зображення_viber_2022-03-25_11-10-01-260.jpg

2. Дихальні вправи

Дорослим слід навчити малюка правильно користуватись диханням під час мовлення. Логопедичні дихальні вправи використовуються з метою вироблення цілеспрямованого струменя повітря, необхідного для вимови звуків.

Перед початком дихальної гімнастики необхідно провітрити приміщення. Під час виконання логопедичних дихальних вправ потрібно стежити, щоб дитина дихала діафрагмально. Під час вдиху живіт випинається вперед, плечі не піднімаються. Під час видиху живіт втягується.

Щоб дитина займалась із задоволенням, не забувайте проводити логопедичні заняття в цікавій ігровій формі. 
Дихальна вправа "Кулька"

Надути щоки. Повільно, плавно випускати повітря через губи, витягнуті вперед.

Дихальна вправа "Хом'як"

Поперемінно надувати щоки.

Дихальна вправа "Футбол"

Губи витягнуті вперед. Здувати ватну чи пінопластову кульку на протилежний край столу. Слідкувати, щоб видихуваний струмінь повітря був цілеспрямованим, а щоки не надувались.

Дихальна вправа "Бульбашки"

Рот трохи відкрити. Широкий кінчик язика впирається у нижні зуби. Посередині язика покласти соломинку для коктейлю, кінець якої опустити у склянку з водою. Дути у соломинку так, щоб утворювались бульбашки. Слідкувати, щоб губи були нерухомими і щоки не надувались.

Дихальна вправа "На гойдалці"

На нитці прикріпити різнокольорові паперові фігурки ляльок (квіти, листочки, сніжинки тощо). Дитині потрібно силою видихуваного повітря розгойдувати їх.

Дихальна вправа "Свищик"

Підготувати чисту пляшечку. Кінчик язичка висунути так, щоб він торкався горлечка пляшечки. Зі звуком «ф-ф-ф» плавно видихати повітря у пляшечку.

Дихальна вправа "Фокус"

Рот трохи відкритий. Губи в посмішці. Язик розслаблений, у формі «лопатки» лежить на нижній губі. На кінчик язика покласти фігурку (метелика, квіточки, квадратик), різко здувати її, спрямовуючи повітряний струмінь уперед.

Ускладнення. Рот широко відкрити. Широкий язик вигнути у формі «чашечки». Покласти на кінчик носа ватку, здувати її, спрямовуючи струмінь повітря вгору. Слідкувати, щоб видихуваний струмінь повітря проходив посередині язика, а щоки не надувались.

Дихальна вправа "Повітряна кулька"

Надувати повітряні кульки, дитячі гумові іграшки: дитина набирає повітря через ніс і повільно з достатньою силою видихує його через рот в отвір іграшки.

Дихальна вправа "Зігріємо ручки"

Зліпити уявну снігову бабу, а потім дихати у долоні, вимовляючи звук «х-х-х», ніби зігрівати їх.

Дихальна вправа "Кораблик"

Підготувати паперовий кораблик. Пустити його у миску або у ванну з водою. Спочатку дитина дує на кораблик, не поспішаючи, склавши губи як для звука «ф-ф-ф». Кораблик пливе плавно. А потім ніби налітає поривчастий вітер. Дитина складає губи як для звука «п», або витягає їх трубочкою, але не надуваючи щік. Кораблик рухається швидше.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріївна

Тема:Логопедичний масаж для розвитку мови: види, інструменти, техніки.
Хід заняття
1. Дихальні вправи (повторення).
2. Артикуляційна гімнастика.
3. Для чого потрібен логопедичний масаж Логопедичний масаж – це спеціальні прийоми впливу на ділянки тіла, так чи інакше пов’язані з мовною діяльністю. Ця процедура змінює стан м’язової тканини, нервових волокон, кровоносних судин, шкірного покриву, таким чином вирішуючи завдання, для яких, власне, і проводиться. користь логомассажа Завдяки виконанню логопедичного масажу в організмі відбувається ряд змін: нормалізація гіпо- або гіпертонусу м’язів в мімічної і артикуляційної мускулатури; зменшення патологічних мимовільних м’язових рухів; активізація і збільшення сили скорочувальної здатності м’язів апарату мови; поліпшення якостей артикуляції, в тому числі чіткості, обсягу, швидкості; сприйняття рухів мовотворчого органів. І що в результаті? А в підсумку масаж мовних зон особи складає таку користь: благотворно впливає на нервову систему і загальний стан організму; стимулює лімфо і кровообіг, регулює тканинні процеси обміну, сприяє насиченню крові киснем і поліпшенню клітинного харчування; збільшує еластичність м’язів і силу їх скорочень, допомагає їх відновленню після навантажень, підвищує працездатність; знижує тонус при спазмах і піднімає його при слабкості органів артикуляції, задіє малорухливі м’язові ділянки; формує координацію рухів органів мови, стимулює їх сприйняття; збільшує обсяг і діапазон рухів; зміцнює м’язи і готує артикуляційний апарат до максимально швидкої постановці звуків.   Чому дитина не розмовляє в 2 роки і що робити Показання та протипоказання Саме завдяки такому спектру дії цей метод активно застосовується при дизартрії, дислалии, алалии, афазії, ринолалии, заїкання, дефектах голосу, затримки мовного розвитку, а також у всіх випадках, коли порушений м’язовий тонус апарату мови. Протипоказання теж є. Це загальні інфекційні захворювання, хвороби шкіри, слизової оболонки очей, порожнини рота, збільшення лімфовузлів, а також негативна емоційна реакція дитини на проведення процедури. А тепер торкнемося технічної сторони цього методу.

Особливості логопедичного масажу будинку Логопедичний масаж дитині можна робити як в клініці, так і вдома, і це навіть краще, тому що домашня обстановка і близьке оточення виключають занепокоєння і хвилювання для малюка. Перш за все батькам необхідно створити умови і дотримати правила: Працюйте в провітреному приміщенні. Використовуйте захисну маску і рукавички при масажі в ротовій порожнині. Ретельно вимийте інструменти і обдайте їх окропом. Обробіть свої чисті руки спиртовмісних розчинів. Не об’єднуйте свій пристрій логомассаж відразу після їжі і при поганому самопочутті малюка. Тривалість сеансів збільшуйте поступово. Дитині слід перебувати лежачи на спині, під шию підкладіть валик. Також прийнятно положення напівсидячи, якщо воно забезпечить розслаблення м’язів і свободу дихання. Підбадьорливі слова і похвала після закінчення процедури створять позитивний настрій і бажання продовжити заняття в наступний раз.   В якому віці дитина починає говорити перші слова При виконанні масажу враховуйте вік дитини. Грудничкам, дітям до 3 років – 5-10 хвилин, дошкільнятам – 15-20 хвилин, дітям старше 7 років 20-30 хвилин. Періодичність 2-3 рази в тиждень. Курс 10-15 сеансів. Щоб робити логопедичний масаж для дітей в домашніх умовах, потрібна консультація лікаря, який складе індивідуальний план занять, призначить прийоми впливу і скоординує вашу роботу.


Проводячи сеанс масажу своєму маленькому дитині вдома, активно спілкуйтеся з ним. Це необхідно для зняття напруги. Розкажіть казку, увімкніть спокійну музику або Напійте пісню – допоможіть йому розслабитися. Якщо хочете самі зробити дитячий логопедичний масаж, давайте вчитися.

Пальчиковий логомассаж для розвитку мови.

Масаж пальчиків не має протипоказань і вікових обмежень. Його можна виконувати і дітям до року. Він впливає на нервові закінчення пальців рук і таким чином активізує мовні зони головного мозку. Масажери, гумові м’ячі з шипами підсилюють ефект. Розвиваючи дрібну моторику за допомогою масажу, ви сприяєте розвитку мовлення своєї дитини.  


За яких показаннях дитині потрібен логомассаж 
Логопедичний масаж ні в якому разі не може бути призначений самостійно. Він проводиться тільки після ретельного обстеження м’язів мовного апарату. Під час цієї процедури логопед ставить попередню оцінку роботи всіх м’язів, необхідних для належного функціонування артикуляції. Результати такого дослідження допомагають встановити характер порушення вимови. Без логопедичного масажу не обійтися дітям з вадами мовлення, особливо тим, у яких її корекція педагогічними методами не приносить значного результату. Є такі показання для проведення такої процедури: нечітке вимова звуків мови; заїкання, має невротичну природу появи; порушення тонусу м’язів, що беруть участь в артикуляції; неясне походження затримки мовного розвитку до 3 років; дисграфія (складності до оволодіння письмом без затримки інтелектуального розвитку); алалия (повна відсутність або недостатній розвиток мови без відхилень в розумовому розвитку); порушення голосу; прискорення результативності занять з логопедом; мимовільне слиновиділення; напруга при вимові звуків; ринолалия (дефект звуковимови, який характеризується зайвим або недостатнім резонірованіе в порожнині носа); дислалия (порушення вимови за відсутності порушення слуху), що виникає внаслідок короткої під’язикової вуздечки. У дітей, які відвідують сеанси логопедичного масажу, легко побачити значні поліпшення: Приходить в норму м’язовий тонус м’язів, які беруть участь у мовленні. Збільшується амплітуда артикуляційних рухів. Знижується прояв відхилень в м’язах. Утворюються руху, що здійснюються органами мови для вимови звуків. Поліпшення тих м’язів апарату мови, у яких спостерігалася недостатня активність скорочення.


Логопедичний масаж мови зубною щіткою 
Логопедичні інструменти для масажу мови можуть бути різними. Від спеціалізованих до простих, підручних предметів. У домашніх умовах можна робити логопедичний масаж ложками або зубною щіткою. У нашому випадку, ми розберемо як бути, якщо під рукою є зубна щітка. Для сеансу слід заздалегідь підготувати дитячу зубну щітку з м’яким ворсом . Під мову укладаються марлеві серветки, які доведеться міняти кожні 2 хвилини, оскільки у дітей під час цієї процедури буде рясно виділяється слина. Всі рухи зубною щіткою повинні бути колоподібними поперечними без сильного натискання. Кругові спіралеподібні рухи також допускаються, але після попередніх вправ мовою. Допускається переривчаста вібрація зубною щіткою по поверхні всієї мови.

Ступінь ефективності процедури можна визначити по реакції самої дитини. Якщо йому подобається процедура, то він буде відчувати найпозитивніші емоції, висловлюючи їх на своєму обличчі. Часто практикується процедура логопедичного масажу мови у дітей у вигляді гри, яка стане прекрасним розвагою і корисним проведенням часу.

Мова дитини повинен бути повністю розслаблений – для цього слід ніжно помасажувати область в підщелепної ямці.

Всі погладжування крім зубної щітки проводяться великими пальцями рук без сильних натискань. Вони повинні бути спрямовані від центру мови до його бічних поверхнях. Повторимося, що ви не повинні забувати про те, що потрібно якомога частіше міняти марлеві серветки для збору слини .

зображення_viber_2022-03-30_13-52-01-778.jpg
зображення_viber_2022-03-30_13-52-11-542.jpg

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріївна

Тема: Розвиток зв’язного мовлення.
Хід заняття
1. Дихальні вправи

зображення_viber_2022-03-31_09-16-07-536.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-16-08-068.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-16-08-227.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-16-08-486.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-16-08-705.jpg

2. Артикуляційна гімнастика( повторення)
3. Розвиток зв’язного мовлення в ігровій формі.

зображення_viber_2022-03-31_09-31-42-722.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-31-43-385.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-31-43-827.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-31-44-154.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-31-44-344.jpg
зображення_viber_2022-03-31_09-31-44-626.jpg

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

 

Тема: Постановка звука [ш] за наслідуванням.

Мета: формувати артикуляційний уклад звука [ш] способом наслідування; розвивати фонематичний слух, дихання, артикуляційний апарат; виховувати бажання говорити правильно.

Обладнання: дзеркало, логопедична лялька, муляж - артикуляційний профіль звука [ш], карточки-символи.

Хід заняття

І. Організаційний момент (1-2 хв.).

IІ. Основна частина (15-20 хв.).

1. Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда з дітьми (1-2 хв.).

2. Логопедична зарядка

Дихальні вправи

Методична порада: Вправляти в спрямованому посередині язика струмені видихуваного повітря.

Вироблення цілеспрямованого струменя видихуваного

Вправи: "Подути на широкий язик".

"Подути по середній лінії язика".

" Подути на зонд" (покладений на середню лінію язика),

"Здування з кінчика язика" (можна покласти паперову кульку, сніжинку та ін.),

"Здування паперових смужок" (паперові смужки, "дощик" піднести до рота дитини на відстані 10-15 см).

Вправа "Вогник" Логопед кладе перед дітьми картинки із зображенням вогника з тоненьких червоних паперових смужок, пропонує вдихати й повільно видихати через рот на вогник.

Артикуляційна гімнастика (за С Макаровою)

Вправа "Лопаточка"

Я широкий язичок

На губу Собі поклав.

Був рожевий п´ятачок

Він лопаточкою став.

 

Вправа "Грибок"

До піднебіння свій язик

Я тихенько присмоктав.

Він уже до всього звик:

Тепер грибочком став.

Вправа "Чашечка"

Зроби широким свій язик,

Його краєчки підійми,

Бач, вийшла чашечка у нас.

Ану, зроби її ще раз.

Динамічні підготовчі вправи

Вправа "Гойдалка"

Язик тягнувся до зубів,

До верхніх і до нижніх.

Немов гойдалкою злітав

До хмарок білосніжних,

Раз, два, три, (ім´я дитини), повтори.

Вправа "Маляр"

Вперед-назад, це твій язик

Так піднебіння гладить.

Як маляр, він білити звик,

Це стінам не завадить!

Вправа "Конячка"

За верхніми зубами

Поцмокав язичок

Біжить лоша за нами: Цок-цок, цок-цок.

Голосові вправи

Методична порада: Голосові вправи повторюються, переважають вправи на поєднання голосу, видиху й артикуляційної позиції.

Вправи: "Відгу к", "Микання" . "Мугикання" .

Після того як у дітей сформований плавний довготривалий видих, вводяться голосові вправи. Звертається увага дітей на різну силу, висоту, тембр голосу:

Вправи: "Голосні звуки" . "Хор голосних звуків" .

3. Вивчення нового матеріалу.

3.1. Формування мовленнєвого слуху.

Вправа 1 Диференціація на слух звука [ш] і його замінників - звуків [ф], [т], [с] і звукосполучення [шч] - під слуховим і зоровим контролем дитини: фон, фонтан, фазан, фаза, фініш, фокус, тато, тополя, танкіст, текст, там, туфлі, темно, таксі, танк, теплохід, сад, сало, село, сила, сито, щавель, щастя, щебет, площа, гуща, дворище, паща.

3.2. Розвиток ручної моторики: пальчикова гімнастика.

Вправа "Вказівний"

Вказівний - герой завзятий,

Хоче всіх перемагати.

Та щоб виграти змагання,

Необхідні тренування.

Виконання: діти беруть вказівний палець лівої руки правою рукою й обертають його в один та інший бік. Потім міняють руки і те ж саме роблять із вказівним пальцем правої руки.

Вправа "Пальчики"

Наші пальці постулялись.

От цікаво, що це сталось?

Замерзли? То погрієм їх,

Вкриєм ковдрою малих.

Виконання: діти стуляють ліву руку в кулачок, а правою обхоплюють його і міцно стискають. Потім міняють руки і легенько струшують їх. Вправу повторюють кілька разів.

Вправа "Теремок" .

Стоїть у полі теремок, - 1

Двері взяті на замок, - 2

Дрик-дрок, дрик-дрок, - З

Прийшов котичок-коток, - 4

Відчинив ключем замок. - 5

Виконання: пальці розведені - 1. Пальці сплетені в замок-2. Рухи зімкнутими кистями, ліворуч-праворуч -3. Рухи від себе - до себе - 4. Пальці розімкнути й стиснути кистями рук - 5.

3.3 Постановка звука за наслідуванням:

а) Провідна роль належить поясненню й показу логопеда. Увагу фіксують на положеннях і рухах (знайти кінчиком язика верхні зуби, альвеоли, піднебіння) орга
нів артикуляційного апарату (під зоровим контролем) і звучанні цієї фонеми (під слуховим контролем). Тим самим створюється база для усвідомленого відтворення дитиною звука [ш].

б) Утворити передньою частиною язика й твердим піднебінням щілину. Видихувати через неї повітря.

в) Наслідувати звуки шелесту листя, шипіння змії тощо.

г) Для постановки звука [ш] можна запропонувати дитині відтворити вправи "Лопаточка", "Чашечка", перевести "чашечку" за зуби, утримуючи язик у верхньому положенні, самостійно видихати через "чашечку" й утворити звук.

ґ) Спочатку звук [ш] вимовляємо протяжно, потім додаємо голосний [ш-ш-ша-а], [ш-ш-ше-е] та ін.

3.4. Постановка звука при шиплячому парасигматизмі (фонематичних порушеннях ):

а) Постановці правильної вимови звука [ш] при парасигматизмі передує неодмінна диференціація на слух звука [ш] від звуків-замінників [ф], [т], [с].

б) Постановка правильної вимови звука [ш] при губно-зубному сигматизмі відбувається за наслідуванням: дитина перед дзеркалом слідкує, щоб рот був відкритий, нижня губа оголяла нижні різці (можна притримувати губу пальцем, що ставиться на ямочку під нею), передній край язика піднятий до твердого піднебіння й утворює з ним щілину.

в) Постановка правильної вимови звука [ш] при призубній вимові здійснюється з використанням зорового контролю за правильною артикуляцією: рот відкритий, зуби розімкнені, передній край язика піднятий до твердого піднебіння й утворює з ним щілину, струмінь видихуваного повітря спрямовується в щілину.

г) Під час постановки правильної вимови звука [ш] при шиплячому парасигматизмі дитині пропонується протяжно промовляти звук [с]. При цьому ручкою чайної ложки, шпателем чи зондом, що підводиться під передню частину язика (упоперек), піднімають язик угору та злегка відсувають назад, доки не буде чітко почутий звук [ш]. Рухи повторювати кілька разів. Якщо не виходить застосувати механічну допомогу – підставити вказівний палець.

ґ) Під час постановки правильної вимови звука [ш] при свистячому сигматизмі використовують прийом наслідування, звертаючи увагу дитини на правильну артикуляцію. Необхідно слідкувати за тим, щоб передній край кінчика язика знаходився у верхньому положенні, чим створюється база для усвідомленого відтворення щілини й досягнення правильної вимови звука [ш].

д) Виправлення звука [ш] при парасигматизмі закінчується повною диференціацією звука [ш] від його замінників - звуків [ф], [с], [т] - в ізольованій вимові, у складах,
словах, фразовому мовленні.

4. Фізкультхвилинка.

Слова промовляє логопед:

І не важко анітрохи, аніскільки, анікраплі на одній нозі стояти довгоногій чаплі.

І не важко аніскільки, анітрохи, анікрихти на маленьких ноженятах їжакові бігти.

Рухи виконують діти:

Ходьба на місці з високим підніманням колін.

Стати на одну ногу.

Ходьба на місці з високим підніманням колін.

Присісти, ходьба на місці (Повторити 2-3 рази).

5. Закріплення нового матеріалу.

Гра "Піймай звук" Лялька Катя називає слова, а діти плескають у долоні, почувши слово зі звуком [ш]: сани, миші, сік, Даша, колосок, школа, сокіл, шафа, сарафан, сушка, метелик. Потім потрібно назвати окремо слова зі звуком [ш] і ска|зати, де він знаходиться в слові.

Вправа "Теплий вітерець" Відкрити рот, зробити "лопаточку", "чашечку", рівномірною силою видиху подути на передній край язика, ніби в "чашечку" до виникнення довгого звука [ш-ш-ш] - "теплий вітерець". Зуби зімкнути, посміхнутися, опустити язик за нижні зуби, зробити "жолобок" й подути в нього до виникнення звука [с-с-с] - "холодний вітерець"

ІІІ. Підсумок заняття. Домашнє завдання (1-2 хв.).

Запитання до дитини: Що нового довідався? Чого навчився? Що, вважаєш, потрібно повторити вдома?

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

Тема: Постановка звука [р] за наслідуванням.

Мета: учити відтворювати вібрацію кінчика язика за наслідуванням; розвивати зоровий і слуховий контроль; стимулювати бажання говорити правильно, виховувати пізнавальний інтерес до навколишнього середовища.

Обладнання: дзеркало, набір постановочних зондів, логопедична лялька, муляж - артикуляційний профіль звука [р], карточки-символи.

Хід заняття

І.Організаційний момент .

ІІ.Основна частина.

1.Повідомлення мети заняття.

Бесіда логопеда.

2.Логопедична зарядка

Дихальні вправи

Вправи "Подути на широкий язик",

"Подути по середній лінії язика",

"Подути на зонд" (покладений на середню лінію язика),

"Здування з кінчика язика" (можна покласти паперову кульку, сніжинку тощо),

"Здування паперових смужок" (паперові смужки, "дощик" піднести до рота дитини на відстані 10-15 см).

Артикуляційна гімнастика

Статичні підготовчі вправи (за С. Макаровою)

Вправа "Лопаточка"

Я широкий язичок

На губу собі поклав.

Був рожевий п´ятачок –

Він лопаточкою став.

Вправа”Грибок”

До піднебіння свій язик

Я тихенько присмоктав.

Він уже до всього звик:

Тепер грибочком став.

Вправа "Чашечка"

Зроби широким свій язик,

Його краєчки підійми,

Бач, вийшла чашечка у нас.

Ану, зроби її ще раз.

Динамічні підготовчі вправи

Вправа “Гойдалка"

Язик тягнувся до зубів,

До верхніх і до нижніх.

Немов гойдалкою злітав

До хмарок білосніжних,

Раз, два, три, (ім´я дитини), повтори.

Вправа "Маляр"

Вперед-назад, це твій язик

Так піднебіння гладить.

Як маляр, він білити звик,

Вправа "Гармошка"

широкий язичок,

В хованку граюсь –

Прилип до піднебіння і мовчок!

Краще всіх ховаюсь.

За верхніми зубами

Поцмокав язичок

Біжить лоша за нами:

Цок-цок, цок-цок.

Голосові вправи

Вправа "Голосні звуки" (довільне поєднання).

Вправа "Хор голосних звуків" (довільне поєднання).

3. Вивчення нового матеріалу.

Пальчикова гімнастика.

Вправа "Вогонь"

Від тертя м´яких долонь

Ми здобудемо вогонь.

Ой, долонькам гаряче:

Це їх полум´я пече!

Виконання: Діти труть долонею об долоню.

Вправа "Долоня"

Ми одну долоню розвертаємо,

Плескати легенько починаємо.

Ця долоня гарно аплодує,

А тепер хай інша попрацює.

Виконання: Діти плескають тильним боком правої долоні по внутрішньому боку лівої.

Постановка звука за наслідуванням.

а) Провідна роль належить поясненню логопеда. Увагу фіксують на положеннях і рухах органів артикуляційного апарату (при цьому використовується зоровий контроль) і звучанні потрібного звука (слуховий контроль). Тим самим створюється база для усвідомленого відтворення дитиною звука. Додатково використовуються тактильно-вібраційні відчуття. Дитина сама активно здійснює пошук правильної артикуляції звука.

б) При цьому способі широко використовуються базові (опорні) звуки. Дитині пропонується швидко промовити довгий звуковий ряд на одному видиху, струмінь повітря спрямований на кінчик язика - ддддддддд при злегка відкритому роті (широкий кінчик язика знаходиться за верхніми зубами, біля альвеол). Потрібно, щоб дитина спостерігала в дзеркалі за швидкими рухами кінчика язика. Якщо в цей момент піднести до її рота смужку паперу, вона буде дрижати при кожному рухові-ударі язика.

в) Запропонувати почергову вимову звуків [т] і [д] в їхньому поєднанні: [тд], [тдд], [тдддц] у швидкому темпі, ритмічно. Вони артикулюються при злегка відкритому роті і під час зімкнення язика не з різцями, а з альвеолами верхніх різців. При багаторазовій вимові серії звуків [д] і [т] ([дж], [дз]) дитину просять сильно подути на кінчик язика, і в цей момент виникає вібрація.

г) Запропонувати за допомогою кінчика язика відтворити на видиху рухи і звуки, що виникають під час ґелґотання індика, роботи вентилятора, галасу ворони, ричання собаки та ін. Вони артикулюються при відкритому роті і верхньому положенні кінчика язика біля альвеол. При багаторазовій вимові дитиною серії звуків виникає вібрація.

4. Фізкультхвилинка.

Слова промовляє логопед:

Ати-бати - йшли солдати,

Ати-бати - на базар.

Ати-бати - що купили?

Ати-бати - самовар.

Ати-бати - скільки дали?

Ати-бати - три рублі!

 

Рухи виконують діти:

Ходьба на місці з високим підніманням колін.

Імітують рухи руками.

(Повторити 2-3 рази).

5.Закріплення нового матеріалу.

Гра "Піймай звук [Р]

Логопед називає слова, склади зі звуком [р], а дитина піднімає руку, якщо чує заданий звук рис, рано, рама, ранець, роса, ручка, раса, мотор, цукор, помідор або ра, ру, ма, ка, ва, ри, ди, бо, ро.

Гра "Базові звуки"

Відпрацювання базових звуків передбачає уточнення артикуляції і правильну їхню вимову ізольовано, у складах, словах, реченнях. Для [р] базовими звуками є [д] (відпрацювання верхнього положення кінчика язика) і [с] (відпрацювання цілеспрямованого струменя повітря).

ІІІ. Підсумок заняття.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

Тема: Постановка звука [р] механічним способом.

Мета: учити утворювати вібрацію кінчика язика; розвивати тактильно-вібраційний контроль; виховувати бажання говорити правильно.

Обладнання: дзеркало, набір постановочних зондів, логопедична лялька, муляж - артикуляційний профіль звука

Хід заняття:

І.Організаційний момент.

ІІ.Основна частина.

1.Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда.

Логопедична зарядка

Дихальні вправи

Вправи:

"Здування легких предметів",

"Хто вище?",

"Фокус",

"Хто більше скаже слів без зупинки»

Артикуляційна гімнастика

Статичні підготовчі вправи (за С. Макаровою)

Вправа "Усмішка"

Рожеві губки усміхаються.

Біленькі зубки заховаються.

Вправа "Трубочка", або "Хоботок"

Витягни губи,

Зроби хоботок.

Будеш, як бджілка,

Шукати медок.

Вправа "Парканчик"

Я - весела, всім скажу,

Зубів парканчик покажу.

Вправа "Лопаточка"

Я широкий язичок

На губу собі поклав.

Був рожевий п´ятачок –

Він лопаточкою став.

Вправа "Голочка"

Наш неслухняний язичок-

Найгостріший з голочок

Став напруженим, вузьким,

Спробуй, потримай таким!

Раз, два, три, чотири, п´ять! –

Можеш свій язик сховать.

Вправа "Грибок"

До піднебіння свій язик

Я тихенько присмоктав.

Він уже до всього звик:

Тепер грибочком став

Зроби широким свій язик,

Його краєчки підійми,

Бач, вийшла чашечка у нас.

Ану, зроби її ще раз.

Динамічні підготовчі вправи

Вправа "Смачне варення"

Губи язиком я

Ніжно оближу: -

Ну й смачне варення,

Я тобі скажу!

Вправа "Гойдалка"

Язик тягнувся до зубів,

До верхніх і до нижніх.

Немов гойдалкою злітав

До хмарок білосніжних,

Раз, два, три, (ім´я дитини), повтори.

Вправа "Маляр"

Вперед-назад, це твій язик

Так піднебіння гладить.

Як маляр, він білити звик,

Це стінам не завадить!

Вправа "Гармошка"

Я - широкий язичок,

В хованку граюсь –

Прилип до піднебіння і мовчок!

Краще всіх ховаюсь.

Вправа "Конячка"

За верхніми зубами

Поцмокав язичок.

Біжить лоша за нами:

Цок-цок, цок-цок.

Голосові вправи

Вправи "Микання",

"Мугикання",

“Голосні звуки",

"Хор голосних звуків"

2.Вивчення нового матеріалу.

2.1. Пальчикова гімнастика.

Вправа "Борці"

Ми боролися, як уміли

Але рівні наші сили.

От які ми молодці –

Найсправжн´єінькі борці

Виконання: Діти зчіплюють великі пальці і тягнуть руки в різні боки.

Вправа "Руки"

"Бачиш, сильна я яка", -

Права хвалиться рука.

Ліва їй відповідає:

"Я сильніша. Кожен знає!".

Виконання: Діти зчіплюють руки "в замок" і тягнуть у різні боки.

2. 2. Постановка механічним способом.

Постановка механічним способом ґрунтується на зовнішньому, механічному впливові на органи артикуляції спеціальними зондами або шпателями. Він використовується, коли дитині буває недостатньо зорового, слухового й тактильно-вібраційного контролю. Логопед просить дитину вимовити базовий ([д] чи [т]) звук, повторити його декілька разів, і під час повторення він за допомогою зонда дещо змінює артикуляційний уклад звука. У результаті виникає інший звук. За такого способу дитина сама не здійснює пошук, її органи артикуляції пасивні, а дії логопеда активно-стимулюючі. Після тривалих тренувань язик без механічної допомоги приймає необхідне положення і далі дитина допомагає собі шпателем чи вимитим указівним пальцем.

Дитині пропонується вимовляти склад за з подовженою вимовою першого звука [з]. Під час багаторазової вимови складів дитина за інструкцією логопеда переміщає передню частину язика вгору і вперед до альвеол, щоб отримати акустичний ефект фрикативного звука [р] у поєднанні з голосним [а]. Після цього вводиться зонд, з його допомогою проводять швидкі рухи зліва направо і справа наліво. У момент, коли з´являється вібрація, чується достатньо чистий звук [р] нормальної тривалості.

2.3. Для прискорення вимови ізольованого [р] можна використовувати зонди, .особливо кульковий зонд. Логопед вводить зонд під язик у момент видиху, торкаючись нижнього боку кінчика язика і швидкими рухами зонда вправо і вліво викликає дрижання язика.

3. Фізкультхвилинка.

Слова промовляє логопед                            Рухи виконують діти

Ати-бати - йшли солдати,                         Ходьба на місці з високим підніманням колін.           

Ати-бати - на базар.                                   Імітуючи рухи руками.

Ати-бати - що купили?                              (Повторити 2-3 рази).

Ати-бати - самовар.

Ати-бати - скільки дали?

Ати-бати - три рублі!

4. Закріплення нового матеріалу.

Гра "Піймай звук"

Логопед навчає впізнавати звуки на слух із відкритими чи закритими очима і називає різні слова, склади. Якщо дитина чує заданий звук, піднімає руку.

Гра "Базові звуки"

Відпрацювання базових звуків передбачає уточнення артикуляції і правильну вимову ізольовано, у складах, словах, реченнях. Для [р] базовими звуками є [д] (відпрацювання верхнього положення кінчика язика) і [с] (відпрацювання цілеспрямованого струменя повітря).

Гра "Пояснити значення слів"

Абажур, сир, боксер, шофер, юрта, верх, герб, серп, верба, мірка, ферма, Герман, перший, беркут, персик, термос, мир, тир, мундир.

ІІІ. Підсумок заняття.

Зонд можна замінити на шпатель медичний, або на ватну паличку з твердим стержнем.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

Тема: Постановка звука [ш] механічним способом.

Мета: формувати артикуляційний уклад звука [ш] механічним способом; розвивати фонематичний слух, артикуляційний апарат, дихання; виховувати бажання говорити правильно.

Обладнання: дзеркало, набір постановочних зондів, логопедична лялька, муляж - артикуляційний профіль звука [ш].

Хід заняття

Організаційний момент (1-2 хв.).

Основна частина (15-20 хв.).

1. Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда з дітьми (1-2 хв.).

2. Логопедична зарядка.

Дихальні вправи

Методична порада: Вправляти в спрямованому сильному струмені видихуваного повітря під час виконання вивчених дихальних вправ.

Артикуляційна гімнастика

Методична порада: Самостійно утримувати верхнє положення язика й утворювати щілину між твердим піднебінням і переднім краєм язика.

Голосові вправи

Методична порада: Виконувати вивчені вправи на поєднання голосу, видиху й артикуляційної позиції.

3. Вивчення нового матеріалу.

3.1. Розвиток ручної моторики: пальчикова гімнастика.

Вправа "Вказівний"
Вказівний герой завзятий, Та щоб виграти змагання,
Хоче всіх перемагати; Необхідні тренування.

Виконання: діти беруть вказівний палець лівої руки правою рукою і обертають його в один та інший бік. Потім міняють руки і те ж саме роблять із вказівним пальцем правої руки.

Вправа "Пальчики"

Наші пальці постулялись.

От цікаво, що це сталось?

Замерзли? То погрієм їх,

Вкриєм ковдрою малих.

Виконання: діти стуляють ліву руку в кулачок, а правою обхоплюють його і міцно стискають. Потім міняють руки і легенько струшують їх. Вправу повторюють кілька разів.

Вправа "Теремок"

Стоїть у полі теремок, - 1

Двері взяті на замок, - 2

Дрик-дрок, дрик-дрок, - З

Прийшов котичок-коток, - 4

Відчинив ключем замок. - 5

Виконання: пальці розведені - 1. Пальці сплетені в замок - 2. Рухи зімкнутими кистями ліворуч-праворуч - 3. Рухи від себе -до себе -4. Пальці розімкнути й стиснути кистями рук-5.

3.2. Постановка звука механічним способом:

а) Постановка механічним способом ґрунтується на зовнішньому механічному впливові на органи артикуляції спеціальними зондами або шпателями. Вони викорис
товуються, коли дитині буває недостатньо зорового, слухового контролю.

б) Дитині пропонують вимовити звук [а] або [с]. Одночасно логопед зондом чи шпателем піднімає вгору передній край язика до утворення щілини. Струмінь видихуваного повітря спрямовувати в щілину. Механічну дію на язик поступово зменшувати.

в) Звук [ш] можна поставити від звука [р], якщо він є. Потрібно протяжно вимовити перед дзеркалом звук [р] без голосу або пошепки, повільно зменшуючи силу видиху, поки не припиниться вібрація й не почується шипіння. Шипіння можна отримати і під час загальмування вібрації язика, його переднього краю. Після декількох вправ із механічною допомогою при відкритому роті можна перейти до самостійної вимови або наслідування.

3.3. Постановка звука при шиплячому сигмагпизмі (фонетичних порушеннях):

а) Постановка правильної вимови [ш] за відсутності звука передбачає активізацію рухів передньої частини язика артикуляційними вправами, з механічною допомогою
(шпателем, зондом), укріплення м´язів передньої частини язика масажем.

б) Відсутність звука може бути зумовлена переважно порушеннями в будові або рухах органів артикуляційного апарату, станом м´язів язика й передбачає тривалі
артикуляційні вправи й масаж. Обов´язкове відпрацювання базових звуків: уточнення їхньої артикуляції, правильної ізольованої вимови, вимови в складах,
словах, реченнях. Для звука [ш] базовими звуками є [а], [с], [т] - вимовляти звуки й зондом піднімати кінчик язика до твердого піднебіння до утворення щілини.

в) Під час постановки правильної вимови звука [ш] при міжзубній вимові дитині пропонується при відкритому роті в повільному темпі 4-5 разів вимовляти з придихом звук [т], ударяючи кінчиком язика по альвеолах за верхніми зубами; поступово подовжувати видихуваний струмінь повітря, та не вдаряти по альвеолах, а лише
піднімати до них передню частину язика.

г) Під час постановки правильної вимови звука [ш] при боковій вимові використовують механічну допомогу (ручку від чайної ложки, шпатель, зонди) й піднімають широку передню частину язика за верхні зуби, відсувають її назад – до твердого піднебіння (край ручки ложки при цьому знаходяться приблизно на рівні четвертих різців), прохають дитину злегка зажати зубами ложку та протяжно промовляти звук [с], передні зуби весь час добре видно.

ґ) Під час постановки звука [ш] при носовій вимові дитині пропонується при відкритому роті протяжно, без голосу промовляти звук [р] та кінчиком ручки чайної ложки, шпателя чи зонда, що піднесені до під´язикової вуздечки, зупинити вібрацію передньої частини язика - буде чути шипіння.

д) Виправлення вимови звука [ш] при сигматизмі може закінчуватися етапом автоматизації звука

4. Фізкульт хвилинка.

Слова промовляє логопед                                           Рухи виконують діти

І не важко анітрохи,                                                     Ходьба на місці з високим

аніскільки, ані краплі                                                   підніманням колін.

на одній нозі стояти                                                     Стати на одну ногу.

довгоногій чаплі.

І не важко аніскільки,                                                   Ходьба на місці з високим

анітрохи, ані крихти                                                     підніманням колін.

на маленьких ноженятах                                            Присісти, ходьба на місці.

їжакові бігти.                                                                   (Повторити 2-3 рази).

Гра "Піймай звук" Логопед називає слова, склади. Якщо дитина чує заданий звук [ш] піднімає руку. Впізнавати звуки на слух із відкритими чи закритими очима.

Гра "Базові звуки" Відпрацювання базових звуків передбачає уточнення артикуляції й правильну вимову - ізольовану, в складах, словах, реченнях. Для [ш] базовими звуками є [а], [т], [с], звертати увагу на цілеспрямований струмінь повітря.

ІІІ. Підсумок заняття. Домашнє завдання (1-2 хв.).

Запитання до дитини: Що нового довідався? Чого навчився? Що, вважаєш, потрібно повторити вдома?

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріївна

Тема: Постановка звука [р] змішаним способом.

Мета: учити утворювати фрикативний звук [р]; розвивати слуховий і зоровий контроль; активізувати бажання говорити правильно.

Обладнання: дзеркало, набір постановочних зондів, логопедична лялька, муляж - артикуляційний профіль звука [р]

Хід заняття:

І.Організаційний .

ІІ.Основна частина .

1.Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда.

2.Логопедична зарядка.

Вправи:

"Здування легких предметів",

"Хто вище?",

"Фокус",

"Хто більше скаже слів без зупинки ´

Артикуляційна гімнастика

Статичні підготовчі вправи (за С. Макаровою)

Вправа "Усмішка"

Рожеві губки усміхаються.

Біленькі зубки заховаються.

Вправа "Трубочка", або "Хоботок"

Витягни губи,

Зроби хоботок.

Будеш, як бджілка,

Шукати медок.

Вправа "Парканчик"

Я - весела, всім скажу,

Зубів парканчик покажу.

Вправа "Лопаточка"

Я широкий язичок

На губу собі поклав.

Був рожевий п´ятачок –

Він лопаточкою став.

Вправа "Голочка"

Наш неслухняний язичок-

Найгостріший з голочок

Став напруженим, вузьким,

Спробуй, потримай таким!

Раз, два, три, чотири, п´ять! –

Можеш свій язик сховать.

Вправа "Грибок"

До піднебіння свій язик

Я тихенько присмоктав.

Він уже до всього звик:

Тепер грибочком став

Зроби широким свій язик,

Його краєчки підійми,

Бач, вийшла чашечка у нас.

Ану, зроби її ще раз.

Динамічні підготовчі вправи

Вправа "Смачне варення"

Губи язиком я

Ніжно оближу: -

Ну й смачне варення,

Я тобі скажу!

Вправа "Гойдалка"

Язик тягнувся до зубів,

До верхніх і до нижніх.

Немов гойдалкою злітав

До хмарок білосніжних,

Раз, два, три, (ім´я дитини), повтори.

Вправа "Маляр"

Вперед-назад, це твій язик

Так піднебіння гладить.

Як маляр, він білити звик,

Це стінам не завадить!

Вправа "Гармошка"

Я - широкий язичок,

В хованку граюсь –

Прилип до піднебіння і мовчок!

Краще всіх ховаюсь.

Вправа "Конячка"

За верхніми зубами

Поцмокав язичок.

Біжить лоша за нами:

Цок-цок, цок-цок.

Голосові вправи

Вправи "Микання",

"Мугикання",

“Голосні звуки",

"Хор голосних звуків"

2. Вивчення нового матеріалу.

Пальчикова гімнастика.

Вправа "Ножиці"

Гострі ножиці у нас –

Скористаємось не раз.

Вирізаємо сніжинки,

Прикрашаємо ялинку.

Виконання: Діти стискають обидва кулачки, розгинають указівний і середній пальці, ніби утворюючи дві пари ножиць. Потім починають "різати" ними уявний папір.

Вправа "Малята"

Ось за столиком малята

Бавляться, мов кошенята:

Столик пальчиками труть,

Ніби лапками шкребуть.

Виконання: Діти розчепірюють пальці обох рук і ставлять їх подушечками на стіл. Потім починають терти пальцями стіл, підтягуючи їх до долоні.

3.Постановка звука [р] змішаним способом.

Змішаний спосіб ґрунтується на поєднанні двох попередніх. Провідна роль належить наслідуванню й поясненню.

Механічна допомога застосовується додатково: логопед пояснює дитині, що потрібно зробити, щоб отримати потрібний звук. За цього способу дитина стає активною, а набуте нею за допомогою логопеда положення фіксується в пам´яті і легко відтворюється надалі без механічної допомоги

3.3. Відтворення звуконаслідування.

Логопед: Сьогодні ми з вами вирушимо в мандрівку.

Коли люди подорожують, то пересуваються різними видами транспорту: їдемо трамваєм: тр-р-р-р-р-р, др-р-р-р-р- Будемо їхати машиною і заводимо мотор: тр-р-р-р-р-р, др-р-р-р-р.

Будемо летіти літаком і заводимо мотор: р-р-р-р-р, р-р-р-р.

Будемо їхати мотоциклом і заводимо мотор: р-р-р-р-р, р-р-р-р та ін.

4. Фізкультхвилинка.

Слова промовляє логопед                                              Рухи виконують діти

Раз, два, три, чотири, п´ять –                                         Ходьба на місці.

Став я друзів рахувать:

Гриць, Мишко та Ігорьок,                                                Робити імітуючі рухи відповідно до змісту вірша.

Два Миколки, Васильок, Кость,

Данилко, Іванець...

Та і це ще не кінець:

В мене друзів стільки всіх,

Що й злічити годі їх!                                                         

                                                                                               

5. Закріплення нового матеріалу із застосуванням різноманітних ігор.

5.1. Гра "Піймай звук" Логопед навчає дитину впізнавати звуки на слух із відкритими чи закритими очима і називає різні слова, склади. Якщо дитина чує заданий звук, піднімає руку.

5 2. Гра "Базові звуки" Відпрацювання базових звуків передбачає уточнення артикуляції і правильну вимову ізольовано, у складах, словах, реченнях. Для [р] базовими звуками є [д] (відпрацювання верхнього положення кінчика язика) і [с] (відпрацювання цілеспрямованого струменя повітря).

5.3. Гра "Пояснити значення слів"

Не одяг красить людину, а добрі діла.

ІІІ.Підсумок заняття.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

 

Тема: Постановка звука [ш] змішаним способом.

Мета: формувати артикуляційний уклад звука [ш] змішаним способом; розвивати фонематичний слух, артикуляційний апарат, дихання; виховувати бажання говорити правильно.

Обладнання: дзеркало, набір постановочних зондів, логопедична лялька, муляж - артикуляційний профіль звука [ш].

Хід заняття

І. Організаційний момент (1-2 хв.).

II. Основна частина (15-20 хв.).

1. Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда з дітьми (1-2 хв.).

2. Логопедична зарядка.

Дихальні вправи

Методична порада: Вправляти в спрямованому сильному струмені видихуваного повітря під час виконання вивчених дихальних вправ.

Артикуляційна гімнастика

Методична порада: Самостійно утримувати верхнє положення язика й утворювати щілину між верхніми альвеолами й кінчиком язика.

Голосові вправи

Методична порада: Виконувати вивчені вправи на поєднання голосу, видиху й артикуляційної позиції.

3. Вивчення нового матеріалу.

3.1 . Розвиток ручної моторики: пальчикова гімнастика.

Вправа ´´Вказівний"

Вказівний - герой завзятий,

Хоче всіх перемагати.

Та щоб виграти змагання.

Необхідні тренування.

Виконання: діти беруть вказівний палець лівої руки правою рукою і обертають його в один та інший бік. Потім міняють руки і те ж саме роблять із вказівним пальцем правої руки.

Вправа "Пальчики"

Наші пальці постулялись.

От цікаво, що це сталось?

Замерзли? То погрієм їх,

Вкриєм ковдрою малих.

Виконання: діти стуляють ліву руку в кулачок, а правою обхоплюють його й міцно стискають. Потім міняють руки й легенько струшують їх. Вправу повторюють кілька разів.

Вправа "Теремок" Стоїть у полі теремок, - 1 Двері взяті на замок, - 2

Дрик-дрок,дрик-дрок,-3 Прийшов котичок-коток, - 4 Відчинив ключем замок. - 5

Виконання: пальці розведені - 1. Пальці сплетені в замок - 2. Рухи зімкнутими кистями ліворуч-праворуч - 3. Рухи від себе - до себе - 4. Пальці розімкнути й стиснути кистями рук - 5.

3.2. Постановка звука змішаним способом.

а) Змішаний спосіб ґрунтується на поєднанні двох попередніх - за наслідуванням і механічного. Провідна роль належить наслідуванню й поясненню. Механічна допомога застосовується додатково: логопед пояснює дитині, що потрібно зробити, щоб отримати конкретний звук чи звуконаслідування. При цьому способі дитина стає активною, а набуте нею за механічною допомогою логопеда положення органів артикуляції фіксується в пам´яті й легко відтворюється надалі без механічної допомоги.

б) Під час постановки правильної вимови звука [ш] обов´язково враховувати вид порушення – шиплячий сигматизм чи парасигматизм, бо прийоми виправлення вимови мають суттєві відмінності.

4. Фізкультхвилинка.

Слова промовляє логопед                                           Рухи виконують діти

І не важко анітрохи,                                                     Ходьба на місці з високим

аніскільки, ані краплі                                                   підніманням колін.

на одній нозі стояти                                                     Стати на одну ногу.

довгоногій чаплі.

І не важко аніскільки,                                                   Ходьба на місці з високим

анітрохи, ані крихти                                                     підніманням колін.

на маленьких ноженятах                                            Присісти, ходьба на місці.

їжакові бігти.                                                                   (Повторити 2-3 рази).

5. Закріплення нового матеріалу із застосуванням різноманітних ігор.

Гра "Піймай звук" Логопед називає слова, склади. Якщо дитина чує заданий звук - піднімає руку. Впізнавати звук [ш] на слух: шапка, лапка, шишка, миска, мишка, вушко, ложка, ніжка, ша, ма, ло, су, шу, жі, шо, ші, зі, зе, ше, ши, щи.

Гра "Базовізвуки" Відпрацювання базових звуків / а /, / т /, / с /передбачає утворення артикуляцію й правильну їхню вимову - ізольовано, в складах, словах, реченнях.

Гра "Поясни значення прислів´я"

Не одяг красить людину, а добрі діла.

ІІІ. Підсумок заняття. Домашнє завдання (1 -2 хв.)

Запитання до дитини: Що нового дізнався?

Чого навчився? Що, вважаєш, потрібно повторити вдома?

Методична порада: Коли дитина легко, без підготовки, без пошуку потрібної артикуляції може вимовити звук [ш], то можна переходити до наступного під етапу-автоматизації – виправляння спеціально підібраними вправами, в правильній вимові звука [ш] у складах, словах, реченнях, фразовому мовленні.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

Тема: Автоматизація звука [р] у складах.

Мета: формувати правильну вимову звука [р] у складах; розвивати фонематичний слух, логічне мислення, зорову та слухову пам´ять, увагу; виховувати бажання говорити правильно.

Обладнання: набір предметних малюнків, схеми, фішки, набір ігор, різноманітний мовленнєвий матеріал.

Хід заняття:

І.Організаційний момент.

ІІ.Основна частина.

1.Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда.

2.Логопедична зарядка.

Дихальні вправи

Тренування мовленнєвого дихання

Вправи "Здування легких предметів",

"Хто вище?",

"Фокус",

"Хто більше скаже слів без зупинки ´

Виконання: з вихідних позицій: стоячи, сидячи, у русі.

Вироблення цілеспрямованого струменя видихуваного повітря

Вправа "Подути на широкий язик"

Вправа "Подути по середній лінії язика"

Спрямувати струмінь видихуваного повітря по середній лінії язика; якщо не виходить, то великим і вказівним пальцем притиснути до піднебіння бокові краї язика й залишивши середину язика вільною, зробити глибокий вдих і видихнути повітря на піднесений до рота вказівний палець на відстані 10-15 см.

Вправа "Подути на зонд"

Для спрямування видиху покласти на середню лінію язика зонд або дерев´яну зубочистку.

Вправа "Здування з кінчика язика"

Для спрямування видиху можна покласти на кінчик язика шматочок серветки, маленьку паперову кульку чи паперову сніжинку тощо й намагатися їх здути.

Вправа "Здування паперових смужок"

Паперові смужки чи "дощик" піднести на відстані 10-15 см до рота й намагатися їх здути

3. Вивчення нового матеріалу.

3.1. Виразно промовити ізольований звук.

Відтворити звуконаслідування: як працює мотор літака, що піднімається вгору, або як працює мотор літака, що знижується

3.2. Виразно промовити звук [р] у складах:

ра-ра-ра

ро-ро-ро

ер-ер-ер

ри-ри-ри

ру-ру-ру

ир-ир-ир

ре-ре-ре

ар-ар-ар

ур-ур-ур

3.3.Вимовити звук [р] в обернених складах:

ар-ор-ур-ир

ир-ер-ор-ар

ер-ор-ур-ир

ер-ор-ар-ур

ар-ор-ер-ир

ир-ур-ор-ер

ор-ар-ир-ор

ер-ар-ир-ур

ор-ар-ер-ур

3.4. Виразно промовити звук [р] у складах і словах:

ра-ра-рак

ра-ра-рана

ра-ра-ранець

ра-ра-ура

ра-ра-радіо

ра-ра-ракета

ра-ра-ранок

ра-ра-нора

ра-ра-рано

ра-ра-раз

ра-ра-радість

ра-ра-пора

ри-ри-риба

ри-ри-ринок

ри-ри-рись

ри-ри-рити

ри-ри-рима

ри-ри-рис

ри-ри-ринг

ри-ри-рибалка

ри-ри-риска

ри-ри-рижик

ри-ри-Рига

ри-ри-Рим

3.5. Відгадати загадки.

-Діти, яким звуком починаються відгадки? Пливе на просторі, Але не в морі, Кораблем зветься, А навколо зірок в´ється. (Ракета) Крила є, а не літає Ніг не має, але не доженеш. (Риба)

4.Фізкультхвилинка

Слова промовляє логопед

Рухи виконують діти

Ати-бати - йшли солдати,

Ати-бати - на базар.

Ати-бати - що купили?

Ати-бати - самовар.

Ати-бати - скільки дали?

Ати-бати - три рублі!

Ходьба на місці з високим підніманням колін.

Імітують рухи руками.

(Повторити 2-3 рази).

4.1 Дрібна моторика рук.

Вправа "Пальчикова гімнастика"

Ми долоньки розітрем

І зігрієм пальчики

Будем гратися руками,

Як маленькі зайчики.

Вправа "Гребінець"

Виконання: Пальці сплетені в замок. Пучки пальців правої руки натискають на верхню частину тильного боку долоні лівої руки, прогинаючи її так, що пальці лівої руки піднімаються, як гребінець півника.

Вправа "Кішка випускає кігті

" Стиснути подушечки пальців і верхньої частини долоні, промовити: ррррррррррр, як розсерджена кішка.

5.Закріплення нового матеріалу.

Гра "Піймай звук"

Логопед називає слова зі звуком [р], а діти в цей час плескають у долоні, відбиваючи склади із цих слів: Роман, корова, ворона, огірок, архів, марка, арка, аромат, дорога, комар, парта, ручка, перо.

Гра "Поберіть узагальнюючі слова"

Герман, Іра, Варя, Боря;

доярка, кухар, боксер, шофер; бурка, куртка, мундир, форма; помідор, огірок, ріпа, морква.

ІІІ. Підсумок заняття.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріївна

 

Тема: Автоматизація звука [ш] у складах.

Мета: формувати правильну вимову звука [ш] у складах; розвивати фонематичний слух, логічне мислення, зорову та слухову пам´ять, увагу; виховувати бажання говорити правильно.

Обладнання: набір предметних картинок, схеми, фішки, набір ігор, різноманітний мовленнєвий матеріал.

Хід заняття

І. Організаційний момент (1-2 хв.).

ІІ.Основна частина (15-20 хв.).

1. Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда з дітьми (1-2 хв.).

2. Логопедична зарядка.

Дихальні вправи

Методична порада: Вправляти в спрямованому vсильному струмені видихуваного повітря підчас виконання вивчених дихальних вправ.

Артикуляційна гімнастика

Методична порада: Виконувати вивчені вправи для зміцнення органів артикуляції, вдосконалення їхньої рухливості й координації.

Голосові вправи

Методична порада: Виконувати вивчені вправи на поєднання голосу, видиху й артикуляційної позиції.

3. Вивчення нового матеріалу.

3.1. Виразно промовити ізольований звук [ ш ] Відтворити звуконаслідування: як шелестить листя на деревах, коли вітер, під ногами восени, як шипить змія тощо.

3.2. Виразно промовити звук [ш ] у складах:

ша-ша-ша

ше-ше-ше

ши-ши-ши

шо-шо-шо

шу-шу-шу

ша-ша-ша

ше-ше-ше

ши-ши-ши

 

ша-шу-ше-ши-шо

ша-ши-ше-шо-шу

шо-ши-ша-ше-шу

шу-ше-ша-ши-шо

ши-ше-шо-ша-шу

ше-шу-ши-шо-шу

3.3. Вимовити звук [ш ] в обернених скла дах:

аш-аш-аш

еш-еш-еш

иш-иш-иш

ош-ош-ош

уш-уш-уш

иш-иш-иш

еш-еш-еш

иш-иш-иш

ИШ-ИШ-ИШ

ош-ош-ош

аш-аш-аш

еш-еш-еш

аш-уш-иш

еш-иш-ош

иш-еш-аш

ош-иш-еш´

3.4. Виразно промовити звук [ш ] у складах і словах:

ша-ша-шабля

ше-ше-шедевр

ши-ши-шинель

ша-ша-шапка

ше-ше-шеренга

ши-ши-ширма

ша-ша-шахрай

ше-ше-шестеро

ши-ши-шипшина

ша-ша-шахтар

ше-ше-шепіт

ши-ши-шило

3.5. Розвиток ручної моторики: пальчикова гімнастика:

Вправа "Вказівний"

Вказівний - герой завзятий, Хоче всіх перемагати.

Та щоб виграти змагання, Необхідні тренування.

Виконання: діти беруть вказівний палець лівої руки правою рукою й обертають його в один та інший бік. Потім міняють руки і те ж саме роблять із вказівним пальцем правої руки.

Вправа "Пальчики"

Наші пальці постулялись. От цікаво, що це сталось?

Замерзли? То погрієм їх, Вкриєм ковдрою малих.

Виконання: діти стуляють ліву руку в кулачок, а правою обхоплюють його й міцно стискають. Потім міняють руки й легенько струшують їх. Вправу повторюють кілька разів.

Вправа "Теремок"

Стоїть у полі теремок, - 1

Двері взяті на замок, - 2

Дрик-дрок, дрик-дрок, - З

Прийшов котичок-коток, і 4

Відчинив ключем замок. - 5
Виконання: пальці розведені - 1. Пальці сплетені в замок - 2. Рухи зімкнутими кистями ліворуч-праворуч - 3. Рухи від себе - до себе - 4. Пальці розімкнути й стиснути кистями рук - 5.

4. Фізкультхвилинка.

Слова промовляє логопед

Рухи виконують діти

І не важко анітрохи,

Ходьба на місці з високим

аніскільки, анікраплі

підніманням колін.

на одній нозі стояти

Стати на одну ногу.

довгоногій чаплі.

і не важко аніскільки,

Ходьба на місці з високим

анітрохи, анікрихти

підніманням колін.

на маленьких ноженятах

Присісти, ходьба на місці.

їжакові бігти.

(Повторити 2-3 рази).

5. Закріплення нового матеріалу.

Вправа "Відгадати загадки"

Впав колючим боком,

Глянув карим оком.

(Каштан)

***

Червона, а винний смак,

Камінне серце.

(Вишня)

***

Сині зірочки пухнасті

Виглядають з жита,

Мов веселі оченята,

Як їх не любити!

(Волошки)

Гра "Піймай звук" Логопед називає слова зі звуком [ш], а діти в цей час плескають у долоні: каша, шар, шаль, шабля, шахи, шахта, шафа, шана, шок, шов, шуміти, брошура, широкий, вірш, шанувати, вершник, вершки, вирушати, вишням вішалка, волошка, капелюшок, кашкет, каштан.

Гра "Пояснити значення прислів´я"

Не перо пише, а розум.

ІІІ. Підсумок заняття. Домашнє завдання (1-2 хв.).

Запитання до дитини: Що нового довідався? Чого навчився? Що, вважаєш, потрібно повторити вдома?

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріївна

 

Початок слова ( прямий склад )

РА: рак, ракета, ранець, рама, радіо, раковина, рахівниця, рана, рахунок, ракушка, ранок, рація, ратиця, радість, рахівник, Рая

РУ: рушник, рука, рукав, рушниця, рубець, рум'янець, рубанок, рукомийник, рукавиці, ручка, рум'яна, Русь, рута-м’ята

РО: роги, рогатка, родина, рот, ромб, ромашка, робітник, робот, розетка, рожевий, розвага, Рома, родзинки, роса, рогач, робота

РИ: рис, риба, ринва, рись, рибак, рисак, ринок, рити, рижик

РЕ: рев, рей­ка, ребус, речі, редиска, ревінь, ремінь, редька, резеда, рецепт, ремонт, ревун, рентген

 

Середина слова ( прямий склад )

РА: камера, сокира, каратист, барабанщик, сарафан, амфора, фотоапарат, гітара, сарай, пірат, пантера, фараон, хмара, гараж, тура, карась, жирафа, пара­шут, парашутист, мурашник, мурашка, герань, Буратіно, ураган, баранина, Бараш, фіранка, бандура, арахіс, озера, караван, шкура, кераміка, шпора, гора, нора, пара, барабан, баран, піраміда, фара, ко­ра, дітвора, маскарад, Дора, печера, варан, отара

РО: герой, горобець, подорож, морозиво, жайворонок, сорочка, озеро, шнурок, курочка, борошно, коробка, смородина, горобина, хоровод, короп, ворона, макарони, коровай, ворота, Дід Мороз, сироп, бородань, городина, сирок, порошок, барон, аромат, сковорода, огірок, бородавка, урок, дорога, горох, корона, нагорода, борода, корова, огорожа, боротьба, порося, перо, подорожник

 

РУ: м'ясорубка, кенгуру, кукурудза, парубок, подарунок, перука, візерунок.

РИ: товариші, печериця, кури, кипарис, штори, Марина, фігури, бандурист, диригент, сірий, коричневий, хворий, турист, юрист, іриска, помідори, тварини, шофери, кури, актори, боксери, самовари, корито

 

      РЕ: мережка, комірець, сережки, перехід, перечниця, береза, терези, черемха, вареники, карета, че­решня, очерет, жеребець, берет, черепиця, мереживо, табурет, буревій, море, череп, черепаха, черевик, пюре, переможець, берег, дерево, перець, батарейка, наречена, терен, череда, середина.  

 Словосполучення

Розповідь героя, рум’яний коровай, реактивна ракета, горохове пюре, росте дерево, вареники на пару, рожева черешня, роги у корови, русий товариш, рукав сорочки, березові сережки, розбита гітара, ратиці жеребця, радісний турист, Раїн сарафан, перехід через дорогу, коричнева черепаха, подорож в гори, ранкова роса, ранній урожай.

         Широка дорога, короткий рецепт, райдуга над озером, говорить радіо, на городі редька, стара споруда, варити варення, дарувати подарунок, апарат у коробці, рижики у бору, щирий робітник, корисна ромашка, шапка товариша, робочі рукавиці, широкий рушник, наречена героя, чотири риби, коричневий ромб, робити морозиво, семеро сорок, хвора тварина.

Речення:

У Федора новий барабан. Товариш говорив про героя. Роман збирав у коробку апарат. У мурашнику живуть мурашки. Біля дороги  росте дерево. Рая одягає рожеві рукавиці. Робітник іде на роботу рано. Роман ремонтує розетку. Борис малює коричневий ромб. Марина утиралась широким рушником. Тамара заварила чай з корисною ромашкою. На городі виросла редиска. У вівторок будемо збирати урожай редьки. Товариш подарував Ірині мандарини. Ранкова гімнастика – запорука здоров’я.

Рижики ростуть у сосновому бору. На дереві сидів сірий горобець. По дорозі йшла рогата корова. Рогаті корови збираються в череду. Переможець перегонів очікує винагороду. Роман розв’язував вираз на чотири дії. У середу на уроці читали романтичні твори. Борис і Дарина щиро чекають розваг. На городі є редиска, помідори і перець. У вівторок робітники ремонтували черепицю. На церемонії був герой з нареченою. Домашні тварини живуть в сараї. Мама зварила вареники з сиром. Рая варила варення з черешні. У березні на березі вже є сережки.

Середина слова ( закритий склад )

АР: парфуми, паркан, карти, нарцис, парк, парта, фар­тух, байдарка, аквапарк, стюардеса, шарф, шкарпетки, картуз, шарманка, сушарка, карниз,  барвінок, косарка, скарб, фарби, вівчарка, баржа, арка, артист, армія, арфа, аркуш, бармен, марка, карта, гарбуз, гармата, картина, зоопарк, картон, чарка, старт, тарган, гепард, фотокартка

ОР: чорниця, морква, торт, пагорб, горбань, торнадо, борсук, морж, скорпіон, акордеон, чорногуз, цукорниця, порт, корм, йорж, корт, морда, корж, орхідея, шорти, форма, спорт, горщик, чорний, борщ, орнамент, орден

УР: хуртовина, піжмурки, сурма, хурма, турка, курник, турнік, урна, куртка, йогурт, курча, курка, настурція, штурман, сурмач, фургон, Мурка, тужурка, ажурний, бурда, шнурки

ЕР: десерт, серп, персик, кермо, серветка, скатертина, перстень, айсберг, сервант, сервіз, смерч, верба, камертон, герб, цеберка, вершник, зерна, черв'як, щербет, церква, червоний, ферма, вершина, цукерка, бер­кут, етажерка, наперсток, черга, термос, тертка, консерви

ИР: цирк, скирта, ширма, бирка, фиркати, мирний, кирка

ІР: зірка, ящірка, гірка, сірники, вечірка, ганчірка, двірник, дірка, цвіркун, хвіртка, огірки, вірний, гірський, спірний, вірно, п’ятірка, пірс

ЮР: юрта, сюртук, Юрко, дзюркіт

ЯР: доярка, ярмо

Словосполучення ( закритий склад ):

             Бархатна куртка, картонний набір, терти моркву, сир янтар, чорна фарба, перший буквар, барвиста серветка, морська зірка, фарбувати самовар, гарний качур, гарбузовий десерт, старший майстер, тверда цукерка, зірвати барвінок, верхівка верби, гарний горщик, вірна вівчарка, сердитий пасажир, мирний офіцер, червоний помідор.

           Фартух кухарки, за парканом парк, зефірний торт, борсуковий жир, фарбувати парти, спортивна форма, орнамент на шортах, акордеон артиста, борщ у горщику, марка на конверті, у серванті сервіз, чорничний йогурт, вірний шофер, у цукорниці цукор, у Марка чарки, у Юрка мухомор, на картині нарциси, у курки курча, орден сержанта, гірська вершина.

 

Слова зі звуком [р ] в кінці слова

АР: комар, кухар, шахтар, гончар, чоботар, ягуар, базар, буквар, пар, санітар, ангар, удар, пекар, піскар, сухар, кашовар, господар, узвар, цар, самовар, янтар, кобзар, вівчар, косар, інвентар, токар, димар, Макар,  поштар, гусар

ОР: мухомор, цукор, евакуатор, хор, актор, помідор, підбор, екскаватор, композитор, мотор, штопор, метеор, секатор, дозор

УР: тур, качур, снігур, щур, шнур, абажур, штукатур, стовбур, шампур, тамбур

ИР: касир, сир, жир, тир, пасажир, богатир, мундир, панцир, інжир, імбир, командир

ЕР: тостер, бобер, номер, офіцер, шифер, кондитер, майстер, катер, вітер, шофер, інженер, боксер, міксер, комп'ютер, снайпер,  комбайнер, сапер, монтер, кучер, кондиціонер, джемпер, мушкетер

ІР: тхір, комір, якір, папір, вечір, явір, бір, зефір, двір, кефір, факір

ЯР: човняр, пісняр.

Речення ( закритий склад ):

  Назар пішов на базар. Учень гортав перший буквар. У Мурки м’яка шкурка. Щур вибіг на господарчий двір.  Марк купив цукерки і сухар. Майстер повісив абажур. Макар займався спортом на турніку. У нього гарна спортивна форма. Господар купив шифер. В зоопарку немає моржа. В корзині були огірки і червоний помідор. Надвечір актор почув дитячий хор. Кухарка у фартуху готує борщ. Фермер одягнув гарну тужурку і картуз. На обід буде гарбузова каша і чорничний десерт.

 Цар замовив янтарний сир, кефір і зефір. Федір поставив сервіз у сервант. У Юрка був намір спіймати в парку ящірку. Для екскурсії бажаємо морський катер. На пагорбі стояла курка з курчатами. В парку двірник скидає сміття в урну. На аркуші Захар розфарбував орбіту. Поштар доставив лист у конверті з маркою. На скатертині були ажурні серветки. Захар купив гарні персики і хурму. В зоопарку за парканом бігала сарна. З аркушу картону Юрко задумав якийсь витвір. Юрко і Марк взяли термос і консерви. Бабуся плела шерстяні шкарпетки і шарф. Інженер включив кондиціонер і одягнув джемпер.

Слова зі збігом приголосних (ТР, ДР)

ТР: три, трап, труба, трубка, траса, трава, треба, трепет, трибуна, травень, травма, трагедія, трамвай, традиція, транзит, траншея, троянда, трофей, трикутник, тратити, тремтіти, тримати

Матрос, петрушка, хутро, вітри, вітрина, шатро, театри, ватрушка, матрац, светри,  кінотеатри, метро, ситро, отрута, патрон, Матроскін, Петро, потроху, потреба, Катруся, хитрувати, цитрина, цитрус, цитрусовий, потрапити, отримати, обтрусити, отруєння, отрута, завтра, контрабас

СТР: страус, струмок, страх, стружка, струна, строк, стригти, Стрижень, струмінь, строчити, стругати, стрункий, стримувати, гострий, айстра, струнний

Інструмент, іскра, сестри, медсестра, яструб, каністра, айстра, оркестр

ШТР: штрих, штраф,

ДР: дрова, драма, драти, дратися, друк, драбина, друзі, дрохва, дракон, дранка, дружина, драже, дрозди, дражнити, драматичний, дратувати, дрижати, дружинник, друкувати,

Адреса, видра, муд­рець, мудрий, квадрат, відро, ядро, пудра, кедри,  ковдра, подруги, підручник, кадри, мандри, скафандри, мандрувати, відразу, одружений, надрукувати, щедрий, тундра, аеродром, космодром, здрастуй, ескадра

 

Слова зі збігом приголосних (ТР, ДР) закритий склад

ТР: театр, метр, фетр, літр, центр, светр,  міністр, фільтр, сантиметр, педіатр, кінотеатр

        Кадр, кедр, скафандр,

Словосполучення (ТР, ДР)

 

        Тримати ватрушку, драматичний театр, треба трубка, три шатра, трагічні кадри, Катрусин светр, тремтіти від страху, на трапі матрос, мандрувати тундрою, одружений друг; надрукувати підручник, дражнити видру,  дружні матроси,  кедрова стружка, хитра сестра.

        Отримати травму,  дотримуватись традиції, отруїтись отрутою, потрапити в кінотеатр, струнний інструмент,  стрункий кедр, театральний оркестр,  трибуна в центрі, адреса метро, на вітрині хутро, ковдра на матраці, травнева трава, три відра, друкувати трикутник,  мудра актриса.

Речення:

       На траві лежать дрова. У Петра багато друзів. У Катрусі цитрусове драже. Традиція саджати айстри у травні. У трамваї сидять троє. Трамвай і тролейбус – наземний транспорт. Завтра учні ідуть в театр. Друзі несуть відра.  Матроси по трапу тягнуть трос. Трубач грає на трубі.  В траншеї знайшли патрон. Трохим  потроху пив ситро. У Катрусі шуба з хутра видри. Друг тримав смачну ватрушку. У цитрусових соковита цедра.

        У Петра одружується друг. Біля метро будують дитячий центр. Сестра плете светр з трояндою. Міністр виступав з трибуни. Матрац відразу накрили ковдрою. У підручнику казка про дракона. Ідемо в кінотеатр на фільм про трагедію на космодромі. Дружина Трохима тремтіла від страху. Друзі в зоопарку дражнили видру.  Хитра Катруся тримала мамину пудру. Учні друкували квадрати по сантиметрах. Друг трусив кедрові шишки у відро.

Слова зі збігом приголосних

БР: бруд, брошка, бруньки, бритва, брати, брусниця, бобри, брезент, бра, брус, брама, бравий, брехня, брухт, бринза, бруківка, бризки, брова, фабрика, обручки, діброва, швабра, кобра, зебра, абрикос, обруч, зябра, дикобраз, доброта, зібрати, зображати, набрати, зброя

ПР: продавець, праска, продукти, просо, пружина, причіп, прищіпка, присипка, заправка, президент, принц, принцеса, професії, пробка, привид, промінь, протигаз, шприц, пружина, прутик, прудкий, прохід, просто, простуда, проза, продаж, прати, правий, напруга, напроти, спроба, щоправда, каприз.

КР: кружка, крем, креветка, кравець, кришка, Крош, криниця, крейда, кран, краватка, круча, крамниця, круасан, крокус, кран, кранівник, крик, крига, кров, краб, кросівок, кро­на, крапка, кропива, країна, крупа, красуня, викрутка, екран, окрошка, мікроскоп, мікрофон, ікра, Україна, акробат, мікроби, українці, критика, кругом, закрити, укриття.

СКР: скрипка, скриня, скроня, скафандр, іскра, скрута

ГР: грим, грек, гриб, грак, графин, гранат, грузді, грамофон, град, гречка, гра, гребінець, гроза, грабіжник, грибник, гроші, гравець, грива, груша, гребінь, грона, гриф, грудка, грамота, граніт, граб, гризун, зграя, виноград, недогризок, нагрудник, іграшка, тигр, фотограф, агроном, конгрес, виграти, загребти, грубість, зіграти, графіка, автограф.

ҐР: ґрати, ґрунт, аґрус

ФР: фрак, фрукти,  цифри, Африка, Фрося

ХР: хребет, хрущ, хрест, храм, хризантема, махра, Христина

ВР: врожай, динозавр.

 

Слова з двома звуками [ р ]

Секретар, рупор, ветеринар, пробірка, прожектор, приборкувач, перукар, трактор, конструктор, природа, термометр, тренажер, оркестр, чорнобривець, коридор, аеропорт, воротар, фермер, транспорт, тренер, тротуар, ресторан, сюрприз, прапор, професор, архітектор,  директор, барбарис.

Словосполучення (збіг приголосних ):

         Закрити пробку, прасувати праскою, просіяти просо, красиві брови, гостра кромка, брити бритвою, яскрава брошка, принести прутик, прати фрак,  іграшковий краб, прилетів грак, бракований графин, зібрати груші, крутий обрив, гримить гроза, група працівників, фруктове драже, запросити акробата, грошовий виграш, гребінець грузина, гриби у діброві.

Брати брезент, бродячий грабіжник, грона винограду, придбати кришку, крупний аґрус, краєвид кручі, брама з бронзи, проста вправа, професійний кружок, країна Україна, хитрий гравець, брати на прокат, абрикоси в крамниці, грамота президента, брезент над криницею, красуня-принцеса, продавець продуктів, фабрика іграшок, круглий фрукт, креслити крейдою, гранатовий браслет, прудка зебра, капризна принцеса.

 

Речення ( слова зі збігом приголосних):

         Бобри гризуть прутики. У Фросі красива брошка. У грузинів густі брови. Брати працюють на фабриці іграшок. В графині гранатовий сік.  Кравець викроїв фрак. Гримить гроза, мабуть, буде град. Фотограф отримав престижну грамоту.  Батько брав на прокат причіп. Криницю вранці накривають брезентом. Прокіп швидко зробив справу. Кранівник працює на крані. Грек приніс грону винограду. Промені сонця дуже яскраві. Грицько прокидається вранці.

У діброві сестри зібрали гриби. Треба отримати престижну професію. Бравий грузин виграв гроші.  Акробату не треба мікрофон. Президент попросив зробити проект. Учні працюють над простою вправою. Грицько прокидається вранці. Кришталевий графин закритий пробкою. В годівниці були крихти і крупа. В крамниці продаються груші, абрикоси та інші фрукти. Учні креслили круг, квадрат і трикутник. Христина у крамниці купила креветки.  Брати гралися іграшками. Гриць крейдою друкував на дошці цифри. Тигри, зебри, дикобрази – це тварини.

Речення:

Червоногрудий снігур дзьобав крихти і зерно. Марта вирвала гарні хризантеми. Прибирай свої речі та іграшки. У Петра на руках  гарні рукавиці. Сіра ворона каркає на паркані. Марина пере і прасує сорочки.  Вітер розігнав хмари  і відкрив сонце. Озеро вкрилося кригою. Петро і Христина раділи зимовим розвагам. Сергій відкрив конверт. Роман вирушив на озеро за раками. Макар набрав з криниці воду у відро. Спортсмен отримав грамоту і винагороду.  Артист грав на арфі і співав у мікрофон. Тарас запросив друзів на концерт.

Тамара і Віра грають саморобними іграшками. Це раковини морських устриць. Рижики та інші гриби ростуть у бору.  В зоопарку за парканом бігає зебра.  На пагорбі ростуть кедри. У кипариса гостра крона. Роман торгує робочими інструментами.   На горобину прилетіла зграя  горобців. До бордової куртки треба чорний шарф. На городі збирають гарний врожай картоплі.  У вівторок буде відкритий урок з праці. Макар приніс в гараж старий інструмент. Ірина тренується в спортивному гуртку. Подруги  на уроці  розв’язують прості приклади. Бабуся зварить узвар до вареників з чорною смородиною.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

Тема: Диференціація звуків [р], [р’] у словах і реченнях.

Мета: формувати правильну вимову звуків [р], [р’]у словах і реченнях; розвивати фонематичний слух, зорову та слухову пам´ять, увагу; виховувати правильну вимову [р], [р’]

Обладнання: набір предметних картинок, схеми, фішки, набір ігор, різноманітний мовленнєвий матеріал.

Хід заняття:

І.Організаційний момент

ІІ.Основна частина

1.Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда.

2.Логопедична зарядка.

Дихальні вправи

Вправа "Здування легких предметів"

Мета: укріплювати м´язи дихального апарату і виробляти нижньодіафрагмальний видих: дути на підвішені предмети (метелики, сніжинки), приводити в рух паперові вертушки, ковпачки.

Вправа "Хто далі зажене м´яч´´

Мета: виробляти плавний, тривалий, неперервний повітряний струмінь, що йде посередині язика.

Витягнути губи вперед трубочкою і плавно дути на ватну кульку (діаметр 2-3 см), заганяючи її між двома кубиками - це "футбольні ворота",

2. Так само , але дути слід різко, коротко. Заганяти кульку треба одним видихом, не перериваючи повітряний струмінь.

Статичні підготовчі вправи

Вправа "Пташенятко"

Широко відкривати рот, якомога далі відводити куточки губ. Язик спокійний і нерухомий.

Вправа "Лопаточка"

Відкрити рот і покласти широкий розслаблений язик на нижню губу. Занести "лопатку" в рот і опустити на нижні зуби, намагаючись не напружувати язик.

Вправа "Чашечка"

Широко відкрити рот і покласти широкий розслаблений язик нанижню губу. Підняти краї язика, не торкаючись верхніх зубів.

Динамічні підготовчі вправи

Вправа "Оближемо губки"

Відкрити рот і повільно, не відриваючи язик, обнизати спочатку верхню, а потім нижню губу по колу

Вправа "Гойдалка"

Відкрити рот, як під час вимови звука [а] Язиком тягнутися до носа ("раз!") і до підборіддя ("два!").

Вправа "Маляр"

Відкрити рот. Широким кінчиком язика, як пензликом, водити по піднебінню вперед-назад, не відриваючи Нижня щелепа нерухома.

Вправи для розтягування під´язикової вуздечки

Вправа "Грибок"

Посміхнутися, показуючи зуби, відкрити рот і, притиснувши широкий язик усією поверхнею до піднебіння, широко його відкрити. (Язик - це тонка "шляпка грибка", розтягнута під´язикова вуздечка - його ніжка).

Вправа "Гармошка"

Посміхнутися й відкрити рот, язик притиснути до піднебіння (як під час клацання, але з великою затримкою). Не відриваючи язик від піднебіння, відкривати й закривати рот, розтягуючи під´язикову вуздечку, при цьому треба старатися відкривати рот ширше і все довше утримувати язик у верхньому положенні. Слідкувати, щоб під час відкривання рота губи були нерухомі.

Голосові вправи

Вправа "Відгук"

Мета: укріплювати голосові зв´язки. Зуби, губи зімкнені. Виконати інструкцію: відгукнутися на звернення логопеда коротким звуком [м-м-м].

Вправа "Микання"

Мета: укріплювати голосові зв´язки. Зуби, губи зімкнені. Виконати інструкцію: відгукнутися на звернення логопеда протяжним звуком (подібним до [м-м-м-м]...).

Вправа "Мугикання"

Мета: укріплювати голосові зв´язки. Зуби, губи зімкнені. Виконати інструкцію: відгукнутися на звернення логопеда протяжним звуком [мг-мг].

Вправа ”Голосні звуки”

Мета: укріплювати голосові зв´язки . Повторити протяжно на видиху за логопедом: а-а-а; с-в-с, о-о-о

Вправа "Хор голосних звуків"

Мета: укріплювати голосові зв´язки. Повторити протяжно на видиху за логопедом: а-е-о; а-е-о; а-е-о та інші голосні звуки.

3.Вивчення нового матеріалу.

3.1. Диференціація вимови звуків [р], [р´] у словах;

горошина - горішина, рад - ряд, рот - трьох, рис - ріс, рама - рюма, рапа - ріпа, бра - брязкіт, радий - ряд, жариш - жарю, вариш - варю, перу - порю, борешся - борюся, роги - ріг, рука - урюк, рок - трюк, карась -- корявий, жири - жарю, смородина - сморід, чари - чарівник, рак - урюк.

3.2.Чітко промовляти ланиюжки слів:

рука - ручка - рученька - ручище; ріка - річка - річенька - річище; риба - рибка - рибонька - рибище.

3.3.Розвиток фонематичних процесів:

3.3.1.Послухати і визначити перший або остан ній звук [р] у словах:

радіти, радощі, радіус, райдуга, район, ратиця, раб, рада, равлик, рахунок, богатир, трактор, крейсер, светр, інженер, принтер.

3.3.2.Послухати і визначити місце звука [р] у словах:

рихлий, рисунок, ритм, ризик, ризикувати, ритуал, римувати, риф, Родіон, бригадир, командир, снігур, ліхтар, календар, токар, качур.

3.3.3.Послухати і визначити місце звука [р´] у словах:

рядок, рій, рюкзак, ріг, ряст, рік, рілля, трійка, трюк, трясовина, нутрія, двері, ліхтарі, рідний, звір, ліхтар, гр´м, рік, рілля, дріб, дрючок, річка, ріс, зоря, ріпа, журі, носоріг, крісло, Марія.

4. Фізкультхвилинка:

Пальчикова гімнастика.

Вправа "Пальчик"

Пальчик ніс важкий багаж,

Зробимо йому масаж,

Притомився, задрімав.

Щоб скоріш відпочивай.

Виконання: Діти розтирають середній палець лівої руки вказівним і середнім пальцями правої.

Вправа "Пальчик"

Пальчик вийшов погуляти,

Щоб потрапити до хати,

Ключика забув узяти.

В двері стукає завзято.

5. Закріплення нового матеріалу.

5.1.Послухати і чітко промовити скоромовки;

На припічку в черепочку три карасики тріп-тріп, тріп!

Перчив, перчив поки не переперчив.

Сім дочок-сіроочок вишивають сім сорочок.

Ворона проворонила вороненя.

На річці Лука спіймав рака в рукава.

Прокіп нарвав кропу.

5.2.Виразно, з інтонаиією, розкажіть лічилки:

Рак рубав з горіха дрова,

Аж розчервонівся.

Риби з річки виглядали

Думали: зварився.

***

Рись - мисливиця завзята,

Дуже любить полювати.

Полювати вийшла рись –

Треба звірам берегтись!

І. Гончаренко

5.3.Вивчити вірші.

Новачок Тарас

Ой, який хороший

Хлопчик є у нас! наймолодший.

Звуть його Тарас.

Він в саду дитячім

Тільки перший раз.

Грається, не плаче

Новачок Тарас.

***

Рак ранесенько проснувся,

В черевики гарні взувся

І без тата, і без мами

Прогулявся між корчами.

Срібна рибка пропливала.

Вона рака не впізнала.

Рак розсердився, роззувся

І додому повернувся.

Г. Чубач

ІІІ. Підсумок заняття.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

КОРЕКЦІЯ МОВЛЕННЯ

Тема. ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ЗВУКІВ [Ш] - [ШЧ]
Мета: вчити розрізняти у вимові та на слух звук [ш] і  звукосполучення [шч]; закріпити правильну артикуляцію звука [ш] і  звукосполучення [шч]; відпрацьовувати форми доконаного і недоконаного виду дієслів; формувати часові уявлення; розвивати слухову пам'ять.
Обладнання: зошити, картки.
ХІД УРОКУ
І. Організаційний етап
ІІ. Актуалізація опорних знань
Питання до учнів:
Придумайте слова із звуком [дз].
Назвіть приголосні звуки в слові кукурудза.
Придумайте слова із звуком  [з].
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
Пояснення вчителя
Сьогодні ми будемо вивчати звук [ш] і  звукосполучення [шч].Коли вимовляємо звук [ш], язик стоїть за верхніми зубами, зуби відкриті, губи витягуються трубочкою. Коли вимовляємо [шч], то треба чітко сказати 2 звуки: . [ш] і [ч].     

                          

Артикуляція звуку Ш:
• губи трохи витягнуті вперед;
• зуби злегка розкриті;
• широкий кінчик язика піднімається до твердого піднебіння, утворюючи з ним щілину;
• бічні краї язика притиснуті до верхніх кутніх зубів;
• м'яке піднебіння закриває прохід в носову порожнину;
• голосові зв'язки не вібрують.

Уточнення вимови звуків [ш] і звукосполучення [шч]
Прочитати склади і слова, чітко вимовляти звуки [ш] - [шч].
Ша – ща – шапка – щастя – шарфик – щасливий.
Шо – що – шоколад – щоки – шорти – щогла.
Шу – щу – шуба – щука – шукати – щупкти.
Ши – щи – широкий – щипці – шити – щипати.

Робота з картинками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Читання  скоромовок, дотримуючись літературної вимови.
   Сів шпак на шпаківню, 
Заспівав шпак півню: 
— Ти не вмієш так, як я, 
Так, як ти, не вмію я. 
    ***
Шило шубку Шурі шило, 
Шовком, шерстю шви обшило. 
Вийшла шубка прехороша Нашій Шурі на порошу. 
Маші каша надоїла. 
Маша кашу не доїла. 
Машо, кашу доїдай, 
Матусю ти не ображай! 
      ****
   Вибіг Гришка на доріжку, 
   На доріжці сидить кішка. 
   Взяв з доріжки Гришка кішку
  Хай піймає кішка мишку. 
*** 
В горішину 
Горішина 
Горішками 
Обвішана. 
Оришка 
Й Тамішко 
Струшують 
Горішки. 
*** 
Вишивала мишка ловко 
Синім шовком мишоловку.                      
Мишоловка - грізна штука, 
Мишеняткові наука.                                             
*** 
                                 Читання скоромовки
1 Вставте пропущені букви, прочитайте скоромовку спочатку повільно, а потім швидко, чітко вимовляйте [ш] і [шч].
До.. хлю..ить на зелен плю.., під плю..ем сховався хру... .
..ило    ..убку Шурі ..ило,   білим   ..овком ..ви   об..ило.
Порівняти звуковий склад слів
Назвати однакові і різні звуки в словах щука – шукати, щоки - шорти. Придумати усно речення з кожним словом.

Формування фонематичних уявлень
Придумати слова, які починаються із заданого складу. Записати їх.
Щи, щит,  ……
Ши, шило, …..
Ща, щастя, …
Ша, шапка, …
Щі, щітка, ….
Ше, шерсть, ….

Робота з картками
Картка № 1
1. Змініть слова за зразком
Зразок. Шив - пошив.
Мив - _________                                                 читав - ____________
Ловив .. - __________                                         ловив - __________
Думав .. - __________                                         думав - __________
Летів .. - _________                                             біг -     ___________
 

Словниковий диктант

Ша, ша, ша — співає душа.

Ша, ша, ша — ми ловимо лоша.

Ша, ша, ша — поскакало в ліс лоша.

Ша, ша, ша — наша Маша хороша.

Ші, ші, ші — любимо біляші.

Ше, ше, ше — я пишу хороше.

Шо, шо, шо — влітку добре.

Шу, шу, шу — я приклад запишу.

Шу, шу, шу — я шапку ношу.

Шу, шу, шу — я у зошиті пишу.

Шу, шу, шу — я сіно кошу.

Шу, шу, шу — шишок натрушу.

Шу, шу, шу — букви напишу.

Аш, аш, аш — у мене гуаш.

Иш, иш, иш— у небо полетиш.

Иш, иш, иш— прилетиш в Париж.

Уш, уш, уш— приймаю душ.

Уш, уш, уш— у флаконі туш.

Шом, шом, шом— одягни шолом.

Шол, шол, шол— подай мені шомпол.

Шер, шер, шер— їде додому шофер.

Шок, шок, шок— Маша вдягла фартушок.

Шал, шал, шал— біля мене штурвал.

Шур, шур, шур— їде штукатур.

Шур, шур, шур— тягну довгий шнур.

Шах, шах, шах— я вийшов на шлях.

Шар, шар, шар— гуляє школяр.

Оше, оше, оше— вимовляю хороше.

Щогла, щипці, кошик, вішалка, ящірка, дощить, зашили, шиття, вище, довше, більше, товще.

Звуковий аналіз слів.
Виконати звуковий аналіз слів.
Більше, товщий, довший, щоки.
                      
ІV. Узагальнення та систематизація знань і вмінь учнів.
Завдання для учнів:
Чим відрізняється вимова звука [ш] і буквосполучення [шч]?
Придумайте слова із звуком [ш].
Пригадайте скоромовку, чітко розкажіть її.

1.jpg

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

 

КОНСПЕКТ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЛОГОПЕДИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

«Диференціація звуків [Ш]  та [С]»

 

Тема: Диференціація звуків [с]-[ш].

Мета:

- Вчити дітей диференціювати звуки [с]-[ш];

 - Вдосконалювати правильну, чітку вимову звуків [с]-[ш];

 -Закріпити вміння розрізняти ці звуки в складах та словах;

  - Розвивати мовленнєве дихання, фонематичний слух, темп та ритм мовлення, дрібну моторику;

 -Збагачувати й активізувати лексичний запас;

 -Виховувати бажання правильно та красиво вимовляти звуки мови;

Матеріали: дзеркало, дидактична гра «Грайливі кошенята».

 

Хід заняття

  1. Організаційний момент(1-2хв).

Логопед. Привіт, сьогодні нас чекає дуже цікаве заняття, ми з тобою відправимося у подорож до країни Звукляндії де живуть звуки с-ш. А по дорозі, щоб їм не було сумно, ми будемо з ними грати, відрізняти , чітко та красиво ці звуки вимовляти.

 ІІ. Основна частина(15-20 хв)

Артикуляційна гімнастика.

Логопед. Для того, щоб почати нашу подорож, потрібно підготувати свій язичок, за допомогою артикуляційної гімнастики.

Виконання перед дзеркалом вправ 

1.      "Посмішка". Посміхнутися, з напругою оголивши зімкнуті зуби. Утримувати це положення на рахунок до п'яти. Прикус має бути природним, нижня щелепа не повинна висуватися вперед.

2.      "Бублик". Округлити губи так, щоб були видні зуби. Стежити, щоб зуби були зімкнуті. Утримувати в такому положенні до п'яти.

3.      "Млинець". Посміхнутися, трохи відкрити рот, покласти широкий передній край язика на нижню губу. Утримувати язик в такому положенні до п'яти.

4.      "Чашечка". Посміхнутися, відкрити рот, покласти широкий язик на нижню губу, бічні краї язика загнути у вигляді чашки. Утримувати на рахунок до п'яти.

5.      "Почистимо зубки". Посміхнутися, показати зуби, трохи відкрити рот і кінчиком язика " почистити" нижні зуби, а потім верхні. Роблячи рухи язика з одного боку в інший.

Дихальна вправа «Вітер»

Логопед. А ще потрібно виконати вправу на розвиток дихання. Як шумить вітер? А ось так! Вдих носиком і видих ротиком. Коли видихаєш промовляй звуки ш-ш-ш та с-с-с по черзі. Ось так, молодець.

Тепер можемо їхати в подорож. Наш потяг відправляється.

Перша станція «Пальчикова»

Логопед. На цій станції нам потрібно виконати цікаву гру.

Гра « Су-Джок».

Гляньте - сірий їжачок, (Котити по долоньці взад-перед.)

Скільки в нього колючок! (Пальчиками натискати м’ячик.)

Покажи нам лапки, очі,

Та він слухати не хоче, (Стискати кожною долонькою по-черзі.)

У клубочок весь зібрався, (Котити по долоньці по колу.)

За голками заховався. (Стиснути кулачок.)

Ви добре розім’яли ручки.

До країни Звукляндії ми поїдемо на потязі.

 

 

Наступна  зупинка «Звукова»

–Допоможи мені пригадати, як ми вимовляємо звук (с).

Що роблять губи – усміхаються.

Яку вправу роблять зуби – парканчик.

Де знаходиться язик – внизу за нижніми зубами.

Яке повітря проходить по середині язика - холодне повітря.

Горлечко – відпочиває, спить.

Звук (ш)

Що роблять губи – круглі як калачик.

Яку вправу роблять зуби – парканчик.

Де знаходиться язик –за верхніми зубами.

Яке повітря проходить по середині язика - проходить тепле повітря.

Горлечко – відпочиває.

-  От ми і згадали ,як вимовляємо звуки [с ]- [ш].

Наступна станція  «Фізкультурна»

Логопед. На цій станції ми можемо відпочити на виконати фізкультхвилинку.

 

Забавлялись зайченята, (встають, руки піднімають вгору)

Виглядаючи маму і тата. (руки на поясі, повертаються праворуч-ліворуч)

Ось так лапку до лапки. (плескають в долоні)

Ось так шапку до шапки. (руки піднімають до голови)

Ось так — вусом потрусили.(хитають головою)

Так — так — так! (стрибають на місці).

Наступна станція «Муркотлива»

Тут ми можемо погратися з котиками. Нам потрібно поділити між ними клубочки. Руденькій киці потрібно дати ті клубочки, ная ких намальована картинка із звуком [с], а біленькій зі звуком [ш]. Пам’ятай, важливо правильно вимовляти звуки.

Логопед. Молодець, гарно виконав. Можемо їхати далі.

Наступна станція «Кінцева»

Логопед. На цій станції тобі потрібно гарно та чітко промовити слова. Я говорю, а ти повторюй.

Гра «Запам’ятай, повтори»

Поїзд їде колеса стукотять: Послухайте та повторіть стукіт колес…

Са-са-ша, се-се-ше, су-су-шу, си-си-ши, со-со-шо,

аш-аш-ас, иш-иш-ис, ош- ош-ос, уш-уш-ус, еш-еш-ес.

Колеса стукотять чітко, а потяг наш їде швидко.

 Робота над скоромовкою.

Логопед.  Повторити скоромовку спочатку повільно, а потім швидше.

Шишки на сосні, шашки на столі.

 

ІІІ. Заключна частина.

 Логопед. Ось ми і доїхали до країни Звукляндії. Ти  красиво та правильно вимовляєте звуки [с]- [ш]. Давайте запросимо ці звуки до нашої школи, щоб і інші діти іх вимовляли красиво

Наша подорож завершилась, чи сподобалась вона тобі? Що сподобалось найбільше?

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

 

Тема: Диференціація звуків [р], [л] у складах і словах.

Мета: формувати правильну вимову звуків [р], [л] у складах, словах; розвивати фонематичний слух, зорову та слухову пам´ять, увагу; виховувати правильну вимову [р]. [л]

Обладнання: набір предметних картинок, схеми, фішки, набір ігор, різноманітний мовленнєвий матеріал.

Хід заняття:

І.Організаційний момент

ІІ.Основна частина

1.Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда.

2.Логопедична зарядка.

Дихальні вправи

Вправа "Здування легких предметів"

Мета: укріплювати м´язи дихального апарату і виробляти нижньодіафрагмальний видих: дути на підвішені предмети (метелики, сніжинки), приводити в рух паперові вертушки, ковпачки.

Вправа "Хто далі зажене м´яч´´

Мета: виробляти плавний, тривалий, неперервний повітряний струмінь, що йде посередині язика.

Витягнути губи вперед трубочкою і плавно дути на ватну кульку (діаметр 2-3 см), заганяючи її між двома кубиками - це "футбольні ворота",

2. Так само , але дути слід різко, коротко. Заганяти кульку треба одним видихом, не перериваючи повітряний струмінь.

Статичні підготовчі вправи

Вправа "Пташенятко"

Широко відкривати рот, якомога далі відводити куточки губ. Язик спокійний і нерухомий.

Вправа "Лопаточка"

Відкрити рот і покласти широкий розслаблений язик на нижню губу. Занести "лопатку" в рот і опустити на нижні зуби, намагаючись не напружувати язик.

Вправа "Чашечка"

Широко відкрити рот і покласти широкий розслаблений язик нанижню губу. Підняти краї язика, не торкаючись верхніх зубів.

Динамічні підготовчі вправи

Вправа "Оближемо губки"

Відкрити рот і повільно, не відриваючи язик, обнизати спочатку верхню, а потім нижню губу по колу

Вправа "Гойдалка"

Відкрити рот, як під час вимови звука [а] Язиком тягнутися до носа ("раз!") і до підборіддя ("два!").

Вправа "Маляр"

Відкрити рот. Широким кінчиком язика, як пензликом, водити по піднебінню вперед-назад, не відриваючи Нижня щелепа нерухома.

Вправи для розтягування під´язикової вуздечки

Вправа "Грибок"

Посміхнутися, показуючи зуби, відкрити рот і, притиснувши широкий язик усією поверхнею до піднебіння, широко його відкрити. (Язик - це тонка "шляпка грибка", розтягнута під´язикова вуздечка - його ніжка).

Вправа "Гармошка"

Посміхнутися й відкрити рот, язик притиснути до піднебіння (як під час клацання, але з великою затримкою). Не відриваючи язик від піднебіння, відкривати й закривати рот, розтягуючи під´язикову вуздечку, при цьому треба старатися відкривати рот ширше і все довше утримувати язик у верхньому положенні. Слідкувати, щоб під час відкривання рота губи були нерухомі.

Голосові вправи

Вправа "Відгук"

Мета: укріплювати голосові зв´язки. Зуби, губи зімкнені. Виконати інструкцію: відгукнутися на звернення логопеда коротким звуком [м-м-м].

Вправа "Микання"

Мета: укріплювати голосові зв´язки. Зуби, губи зімкнені. Виконати інструкцію: відгукнутися на звернення логопеда протяжним звуком (подібним до [м-м-м-м]...).

Вправа "Мугикання"

Мета: укріплювати голосові зв´язки. Зуби, губи зімкнені. Виконати інструкцію: відгукнутися на звернення логопеда протяжним звуком [мг-мг].

Вправа ”Голосні звуки”

Мета: укріплювати голосові зв´язки . Повторити протяжно на видиху за логопедом: а-а-а; с-в-с, о-о-о

Вправа "Хор голосних звуків"

Мета: укріплювати голосові зв´язки. Повторити протяжно на видиху за логопедом: а-е-о; а-е-о; а-е-о та інші голосні звуки.

3.Вивчення нового матеріалу.

3.1. Порівняння правильної артикуляції звуків [р],[л]

3.2.Визначення на слух звуків [р],[л]на фоні інших звуків, складів, слів:

а) [р], [л], [с], [п], [м], [л], [р], [к];

б) ре, ро, ло, рьо, льо, лу, ру, ри, ли;

в) рік, крокодил, кріль, носоріг, жирафа, нутрія, тигр, зебра, порося, кабан.

3.3.Диференціація вимови звуків[р],[л]у складах:

ра-ла-ра-ла ла-ра-ла-ра ло-ро-ло-ро

ла-ра-ла-ра ло-ро-ло-ро р -лу-ру-лу

ри-ли-ри-ли ро-ло-ро-ло ру-лу-ру-л

ра-ла-ра-ла лу-ру-лу-ру ли-ри-ли-ри

ре-ле-ре-ле ле-ре-ле-ре

ри-ли-ри-ли ли-ри-ле-ре

ли-ри-ли-ри ла-ра-лу-ра

ле-ре-ле-ре ла-ра-ла-ра

3.4.Диференціація вимови звуків[р],[л]у словах:

Рити-лити, рот - лоб, рис - лис, руки - луки, роса - лоша, Рось - лось, ромашка - ломака, криниця - полуниця, гори - лови, рижик - лижник, риба - липа, варити - валити, равлик - Павлик, хор - гол, мур - мул, мотор - футбол, жири - жили, гірка - голка, зрив - злив.

3.5.Розвиток фонематичних процесів.

3.5.1.Послухати і визначити місце звука [л] у словах:

Легенда, лебідь, летіти, лимон, листок, лисиця, корал, клин, близько, липа, липень, злий, лоша, лоза, лопата, гуцул, лабіринт.

3.5.2.Самостійне розрізнення [р], [л] на фоні слова:

Кожній дитині запропоновано набір малюнків тварин. Потрібно поділити ці малюнки за наявністю звуків [р], [л] і пояснити свій вибір.

4. Фізкультхвилинка:

пальчикова гімнастика (самомасаж).

Вправа "Пальчик"

Щоб асфальт міцний довбати,

Не потрібна тут лопата.

Зробить всю роботу в строк

Наш відбійний молоток.

Виконання: Діти розтирають указівний палець лівої руки вказівним і середнім пальцями правої.

Вправа "Казанок"

Поки юшки наварили,

Казаночок забруднили.

Будемо терти-натирати,

Щоб казан почав блищати.

Виконання: Діти розтирають безіменний палець лівої руки вказівним і середнім правої.

5. Закріплення нового матеріалу.

5.1.Послухайте і визначте перший або останній звук[р]у словах:

руда, руїна, рукавичка, рукоділля, рукопис, румун, рум´янець, рупор, ордер, оркестр, дар, редактор, комар, буквар, цукор, мотор.

5.2.Послухайте і визначте перший або останній звук [л] у словах:

лампа, лом, лото, лось, лук, луг, лупа, ланка, ласка, ласощі, вокзал, Байкал, віл, адмірал, бал, вал, бейсбол, гуцул, ластівка, лицар.

5.3.Визначити спільний звук у словах і протяжно вимовити:

рядок, рій, рюкзак, ріг, ряст, рік, рілля, трійка, трюк, трясовина, дріб, дрючок, річка, ріс, зоря, звір, ліхтар, ріпа, Марія, Варя, нутрія, двері, ліхтарі, рідний, журі, носоріг, крісло, грім.

5.4. Промовити скоромовки в різному темпі.

Павло полов поле, піймав перепела в голі.

В порту краб здирався на трап.

Шкряботів краб: шкряб, шкряб.

Орел на горі, перо на Орлі.

Мав мороки я нівроку, поки стер на терці моркву.

Два двори, у дворах - дрова,

за дровами - два дерева.

III. Підсумок заняття

Тема: Постановка звукосполучення [шч] механічним способом.

Мета: формувати правильну вимову звукосполучення [шч] механічним способом; розвивати фонематичний слух, дихання, артикуляційний апарат: виховувати бажання говорити правильно.

Обладнання: дзеркало, набір постановочних зондів, логопедична лялька, муляж - артикуляційний профіль звукосполучення [шч].

Хід заняття

І. Організаційний момент (1-2 хв.).

ІІ. Основна частина (15-20 хв.).

  1. Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда з дітьми (1-2 хв.).

  2. Логопедична зарядка.

Методична порада: Вправляти в спрямованому сильному струмені видихуваного повітря під час виконання вивчених дихальних вправ.

Артикуляційна гімнастика

Методична порада: Самостійно утримувати верхнє положення язиками утворювати щілину між верхніми альвеолами й кінчиком язика.

Голосові вправи

Методична порада: Виконувати вивчені вправи на поєднання голосу, видиху й артикуляційної позиції.

3. Вивчення нового матеріалу,

3.1. Пальчикова гімнастика.

Вправа "Молотки" Виконання: зімкнути пальці однієї руки в кулак і постукати ним по долоні іншої. Далі повторити вправу, змінивши рухи.

Вправа "Рибки" Виконання: імітуємо долонями рухи рибок.

Вправа "Мізинчики"

А мізинчики-малята -

Як пухнасті кошенята.

Все пустують-граються,

Сили набираються.

Виконання: діти зчіплюють мізинці й тягнуть руки в різні боки.

Вправа "Будиночок" Виконання: обидві долоні перед очима й складені кутом. Кінчики пальців прикладені один до одного, середній палець лівої руки піднятий угору, кінчики мізинців торкаються один одного, утворюючи пряму лінію. Будинок із димарем та дахом, під дахом тепло пташкам узимку.

Вправа "Прапорець" Виконання: чотири пальці разом витягнуті, а великий палець донизу. Зовнішній бік долоні повернутий до себе.

Прапорець в руці тримаю - його вгору підіймаю.

3.2. Постановка механічним способом звукосполу чення [шч]:

а) Постановка механічним способом ґрунтується на зовнішньому механічному впливові на органи артикуляції спеціальними зондами або шпателями. Вони використовуються, коли дитині буває недостатньо зорового, слухового контролю.

б) Навчити утворювати широку щілину між кінчиком язика й твердим піднебінням із допомогою шпателя чи зонда.

в) Для постановки звукосполучення [шч] дитину просять кілька разів протяжно вимовити склад [шч]. Потім логопед уводить зонд № 5 під язик і в момент вимови складу злегка піднімає і трохи відсовує його назад, інколи для
постановки звукосполучення [шч] буває достатньо попросити дитину тривало вимовити звук [ч] й одночасно ввести зонд № 5 під язик і в момент вимови злегка підняти й трохи відсунути його.

3.3. Промовити склади:

ща-ща-ща

ще-ще-ще

щи-щи-щи

що-що-що

щу-щу-щу

ща-ща-ща

ща-ще-щи

що-щу-ща

ща-щу-щи

що-ще-ща

щу-щи-ще

ще-ща-що

3.4. Виразно промовити звукосполучення [шч]у складах і словах;

ща-ща-щабель

ща-ща-щавель

ща-ща-щастя

ще-ще-щебет

ще-ще-щедрий

ще-ще-щелепа

ще-ще-щеплення

ще-ще-щербина

ще-ще-щетина

щи-щи-щипці

щи-щи-щирість

щі-щі-щілина

щі-щі-щітка

що-що-щоденник

що-що-щока

4. Фізкультхвилинка "На веселому лужку".

Слова промовляє логопед

Рухи виконують діти

Загубились цуценята,

Кличуть маму кличуть тата. Як?

А у киці дітки чемні, Розмовляють так приємно. Як?

Поросятко кличе друзів, щоб погратися на лузі. Як?

А малята наші знають, як горобчики співають. Як? А тепер, синочки й доні, Ми поплескаємо в долоні. Як?

Гав-гав! (підклавши руки під підборіддя, обертати тулуб).

Няв-няв! (підняти руки кулачками назовні до плечей і кивнути головою).

Хрю-хрю! (виконувати закличні жести руками).

Ців-ців! (підстрибувати на місці).

Так-так! (плескати в долоні).

5. Закріплення нового матеріалу

Гра "Піймай звукосполучення" Логопед називає слова, склади. Якщо дитина чує задане звукосполучення - піднімає руку. Впізнавати звукосполучення на слух із відкритими чи закритими очима.

Гра "Базові звуки" Відпрацювання базових звуків передбачає уточнення артикуляції й правильну вимову - ізольовану, в складах, словах, реченнях. Для звукосполучення [шч] базовими звуками є [ш], [ч].

Гра "Пояснити зна чення слів" Вогнище, водоймище, водосховище, вщент, гонщик, гуща, плащ, дворище.

ІІІ. Підсумок заняття. Домашнє завдання (1-2 xв.)

Запитання до дитини: Що нового довідався? Чого навчився? Що, вважаєш, потрібно повторити вдома?

Методична порада: Спосіб постановки підбирається з урахуванням індивідуальних можливостей дитини. В окремих випадках можна використати, окрім за наслідуванням, механічного, ще й змішаний спосіб. Змішаний спосіб ґрунтується на поєднанні двох попередніх. Провідна роль належить наслідуванню й поясненню. Механічна допомога застосовується додатково.

Методична порада: Коли дитина легко, без підготовки, без пошуку потрібної артикуляції може вимовити звукосполучення [шч], то можна переходити до наступного під етапу І автоматизації - вправляння спеціально підібраними вправами в правильній вимові звукосполучення [шч] у складах, словах, реченнях, фразовому мовленні.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріівна

Тема: Розвиток комунікативних навичок і умінь. Заняття 2.

Мета: формувати вміння і навички безпомилкового вживання звуків [ш], [ж] у діалогічному мовленні; розвивати фонематичний слух, звуко-буквений аналіз; виховувати задоволення від правильної вимови.

Обладнання: набір предметних картинок, схеми, фішки, набір ігор, різноманітний мовленнєвий матеріал.

Хід заняття

І. Організаційний момент (1-2 хв.).

ІІ. Основна частина (15-20 хв.).

  1. Повідомлення мети заняття. Бесіда логопеда з дітьми (1-2 хв.).

  2. Логопедична зарядка.

2.1 . Складання речень із поданими словами. Логопед дає дітям картинки із зображенням тварин, квітів, дерев, у назвах яких є звуки [ш], [ж]. Кожній дитині потрібно скласти по п´ять речень, використовуючи подані малюнки.

2.2. Послухайте й перекажіть оповідання.

Пташки дякують. Був тихий сонячний день. Таня поклала їжу в годівничку. Потім тихенько відійшла, сховалася за велику березу й почала спостерігати. Гості одразу ж прилетіли, їх виявилося багато. Були тут і синички, і горобці, і ворони. Сніг на деревах для птахів - справжнє лихо: ні ягід, ні насіння на гілках не знайдеш. На годівницю сіла дуже гарна пташка. Вона спочатку боязко подивилася ліворуч, потім - праворуч. Напевно, боялася, щоб не з´явилась людина. Аж потім почала з іншими їсти.

Ввечері Таня спитала в дідуся: "Яка це пташка прилітала сьогодні до мене в червоній сорочечці?"

"Я її бачив, - відповів дідусь. - Це снігур. Мабуть, зовсім голодно в лісі, якщо він до людей прилетів".

За трохи часу дідусь сказав: "Це добре, що діти з вашого класу годівнички повісили. Дивився я сьогодні, як в тебе птахи обідали. Поласували вони, а потім сиділи на гілках і щебетали щось. Напевно, казали тобі "дякую".

(За Є. Башенко)

2.3. Дидактична гра "Підбери пару".

Мета: закріпити вміння вести діалог, знаходити першу" репліку, своєчасно відповідати. Розвивати пояснювальне мовлення, спонукати дітей до міркування. Узгоджувати слова в реченні, слідкувати за вимовою закінчень дієслів. Підбирати епітети. Виховувати ввічливість:´

Ігрове завдання: Знаходити пару і пояснювати чому.

Правила гри: Ставити в пару за тим, де можна знайти логічне пояснення "Чому?". Картинки дитина отримує тільки після того, як підбере епітет відповідно до зображення (запашну квітку тощо).

Матеріал: Різноманітні предметні картинки.

Хід гри

Логопед виставляє предметні картинки на фланелеграфі і пропонує дітям вибрати собі будь-яку, тільки потрібно підібрати відповідний епітет.

-Дайте мені, будь ласка, запашну квітку.

- Я хочу взяти метелика, дозвольте, будь ласка.

Потім логопед пропонує дітям уважно розглянути свої картинки й знайти собі пару серед друзів, пояснити чому (метелик та квітка - бо метелик схожий на квітку або любить сидіти на квітці).

Коли пари утворилися, можна поговорити між собою:

- Добрий день, Квіточко. Дозволь на тебе присісти.

- Сідай, будь ласка.

- А тобі не важко?

- Ні, ти такий легенький та ін.

З. Фізкультхвилинка.

Слова промовляє логопед

Рухи виконують діти

Стали всі в веселе коло,

Подивилися навколо,

Направо - друг, наліво - друг.

Гарно, радісно навкруг.

Повернися вправо, вліво,

Руки вгору, руки вниз,

Тупни правою ногою

І наліво повернись,

Покрутились, повертілись

і за парти опустились.

Ходьба на місці з високим підніманням колін.

Повороти вліво-вправо.

Ходьба на місці з високим підніманням колін.

Підняти руки, опустити, ходьба на місці.

Покрутитися на місці. (Повторити 2-3 рази).

4. Закріплення нового матеріалу .

4.1. Вивчити вірші.

Шишка впала - не розбилась.

Шишка в трави закотилась.

Наша Шура в ліс пішла,

але шишки не знайшла.

Принесла вона додому

лише радість, лише втому.

***

Вибіг Гриша на доріжку.

На доріжці сидить кішка,

Взяв з доріжки Гриша кішку,

хай піймає кішка мишку.

4.2. Складати розповіді за сюжетною картинкою.

 

ІІІ. Підсумок заняття. Домашнє завдання (1-2 хв.).

Запитання до дитини: Що нового довідався? Чого навчився? Що; вважаєш, потрібно повторити вдома?

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріївна
Тема: Розвиток кумунікативних умінь і навичок.

Логопед: Кустрьо Євгенія Юріївна
Тема: Розвиток кумунікативних умінь і навичок [р], [р‘].

bottom of page